torsdag den 29. september 2011

Arabisk marineret kylling på spyd og humus

Kylling og humus


En af det arabiske køkkens mest gloriøse retter er humus og marineret kylling, shish taouk. Og selvom dette er en simpel ret, er det for mange indbegrebet af den mellemøstlige gastronomi. Med pitabrød eller andet blødt friskbagt fladbrød til, er det et måltid som er en konge værdig. Smagen er domineret af friske råvarer, som olivenolie, citron og krydderier som koriander og spidskommen så karakteristiske for det mellemøstlige køkken.
Libanesisk humus

Humus og kylling spises I hele mellemøsten, men opskriften her stammer fra en libanesisk familie, som laver eventyrlig libanesisk mad. Deres libanesiske humus er den bedste jeg nogensinde har fået. Du skal bruge kylling der ikke er ”marineret”, altså 100 % ren kylling, som du så selv marinerer for at få den helt rigtige smag.

Du kan fx servere israelsk salat til.


Shish taouk, marineret grillet kylling

600g kyllingebryst i tern 
2 spsk. olivenolie
Saft fra 1 citron

2 fed presset hvidløg
1 tsk. koriander
1 tsk. paprika

1. Rør alle ingredienserne sammen og lad det marinere i nogle timer.
2. Sæt kyllingen på spyd, krydr med salt og steg dem på en grillpande, hvis du ikke lige tænder op for grillen. Alternativt kan spyddene ovnsteges i 15-20 min ved 200 grader eller til de er gennemstegt.
Slut af med et drys koriander, bredbladet persille og reven citronskal.

Humus

2 dåser kikærter
1½ dl. vand
1 dl. tahin
½ dl. sesam- eller olivenolie 

2 tsk. spidskommen
2 tsk. koriander
Saft fra 1 citron
2 fed hvidløg, presset

1. Blend alle ingredienserne sammen, men hold halvdelen af citronsaften tilbage. Smag til med salt og stil på køl i nogle timer.
2. Inden servering tilføjes resten af citronsaften, hvis nødvendigt.
Humus og sesamolie

tirsdag den 27. september 2011

Toscansk kylling i hvidvin, tomat og hvidløg


Nej, dette har intet at gøre med den "toscana kylling" du kan købe nede i supermarkedet. Dette er blot endnu en go' hverdagsret, som fra tid til anden kommer på middagsbordet og som smager af noget.
Gule ris (ris kogt med gurkemeje eller safran) og en let salat smager godt til.

Toscansk kylling
1 kylling delt i 8, eller 800g bryst i tern         
Smør/olivenolie til stegning
4 fed hvidløg skåret i tynde skiver.
2 kviste frisk timian og salvie (af hver)         
2½ dl. vand eller hvidvin
4 friske tomater skåret i tern.
½ tsk. salt
Basilikum til pynt


1. Kylling runes ved medium/høj varme i smør/olie i 5-7 min.
2. Skru så langt ned du kan for varmen og steg hvidløg, salvie og timian med 1-2 min.
3. Tilsæt de øvrige ingredienser kommes og det hele simrer ved svag varme i ca. 25-30 min. eller mere indtil kyllingen er færdig.
4. Smag evt. til med salt og slut af med en generøst sprinkling af frisk basilikum.

søndag den 25. september 2011

Café de Paris: Baguettes og hjemmelavet nutella



Ville det ikke være dejligt, hvis du på en doven søndag morgen fandt dig selv indtage morgenkaffen på en café i Paris? Naturligvis ledsaget af en croissant, frisk baguette og den ypperste franske chokolade. Well, Paris blev det ikke til og croissanten ditto. Kaffe, baguette og chokolade blev det dog til og det var så et kompromis der absolut var til at leve med.

Franske Valrhona laver noget af det ypperste chokolade man kan få. På en gang sød, intens og smagfuld. Af den slags chokolade får man sindssygt lækkert smørepålæg. Og dette ufatteligt lækre smørepålæg smager ufatteligt godt på et frisk hjemmebagt baguette.

Opskriften på baguette er fra den parisiske bager Anis Baoubsa og manden ved helt bestemt hvad han laver. Hans baguette blev nemlig i 2008 blev kåret som Paris' allerbedste! Og det er et aldeles fremragende et af slagsen. Opskriften kan du finde her.

Opskriften på "nutella" - teknisk set bare en "ella" da der ingen nødder er i - er en jeg har tweaket fra bogen Meyers Køkkenbørn. Søde sager.
Hjemmelavet nutella

200g mørk chokolade, ca. 70%            
100g lys chokolade
2,5 dl piskefløde
125g smør i så tern
1,25 dl. sødmælk
60g rørsukker
Korn svarende til ½ stang vanilje

1. Hak begge slags chokolade, fint og kom det i en skål

2. Kom fløde, mælk, sukker og vanilje i en kasserolle og lad det koge op.

3. Når flødeblandingen koger hældes den over den finthakkede chokolade og pisk den til en ensartet masse. Kom nu smørret i og pisk kraftigt i ca. 1 minut.

4. Hæld chokoladen på glas og lad den køle noget af inden du sætter den i køleskabet. Kan holde sig et par uger på køl.

fredag den 23. september 2011

Danske fiskefrikadeller med purløg og dild


Fiskefrikadeller er vel omtrent så dansk som det kan blive og lavet med kærlighed kan de smage fuldstændig fantastisk. Disse fiskedrenge her er bare lækre og får masser af smag fra dild og purløg. Frisk torsk er rigtig godt og giver den helt rigtige smag af fiskefrikadeller.

Danske fiskefrikadeller med purløg og dild

500g frisk, hakket torsk        
1 æg
1 dl. mælk
½ dl. mel
½ tsk. salt
1 løg, finthakket
1 bundt dild, hakket
1 bundt purløg, finthakket
Smør og olie til stegning

1. Kom alle ingredienser i en skål undtagen purløg, løg og dild, og hak med en stavblender. Herefter rører du resten i. Bruger du færdighakket torsk rører du bare alle ingredienserne sammen.
2. Lad farsen hvile ½ time eller mere i køleskab.
3. Steg dellerne ved medium varme i riiiigeligt med smør og olie og server med citron.

Til dellerne fik vi kogte kartofler, remoulade og salat lavet på spidskål. Spidskål har en meget fin struktur, er frisk og mild i smagen og er perfekt tilbehør til fiskedellerne.


Salaten laver du som følger:

1. Hak spidskål i fine strimler og bland med tern af agurk, tomat og peberfrugt. Krydr med salt og peber.
2. Så laver du en dressing af 1 spsk. olie og 1 spsk. eddike. Smag til med mere olie/eddike efter smag.

Sværere behøver det ikke være!

onsdag den 21. september 2011

Majskylling med bulgursalat



Så tager vi en tur hjem til lille Danmark igen og hvem kender ikke den danske klassiker bulgursalat med kylling?! Majskylling er dansk og smager, synes jeg, faktisk ret godt. Kødet er smagfuldt og saftigt. Jeg ved det. Kyllingen har sikkert ikke haft det bedre end konventionelle høns. Af samme grund spiser vi ikke kylling så tit herhjemme, men vælger at investere i en kylling der har haft det godt. Men sandt for dyden, er det nu ikke altid at disse kyllinger smager bedre. For majskyllingen er den væsentligste forskel nok at den er opfodret med en del majs.

Og hvad så med den ærkedanske bulgursalat? Indrømmet, hverken salaten eller ingredienserne er typisk danske. Alligevel er denne måde at lave denne type salat på dansk.

Tillad mig at forklare. En salat som denne er inspireret af arabisk taboule. Den arabiske salat består af en lille bitte smule bulgur - og så får den eller hvad den kan trække af grøntsager og krydderurter, olie og citronsaft. Herhjemme gør vi det lige omvendt. Vi er generøse med bulguren, og til gengæld mere nærige med krydderurter og grønt.

På mit arbejde fx, er de vilde med at lave bulgursalater på denne "danske" eller "vestlige" måde. Så ja, selvom det ikke er en klassisk dansk egnsret, er det måden vi laver denne type salater på herhjemme. Og igen, den er enkel at lave og smager supergodt og så må nationaliteten - eller mangel på samme - hvile i fred. Det var forklaringen - og så til fremgangsmåden.

1. Ovnen skrues op på fuld skrald til den er varm. Kyllingen læggs på en rist i et fad og brunes i ca. 15 min. Skru ned for varmen til 175 grader og steg den færdig, ca. 50-55 min eller mere alt efter størrelse.

2. 2½ dl. kogt bulgur vendes med fintskåren, agurk, peberfrugter, tomater samt rigeligt med purløg (forårsløg) og grofthakket koriander. Kom 1. spsk. olie og 1 spsk. eddike (kan erstattes med citron) i og smag .

mandag den 19. september 2011

Marokkanske kødboller, couscous og hvidløgsmarinerede bønner med mandler og mynte


De fleste elsker kødboller og med god grund. Det er noget af det bedste comfort food, som ofte kommer i en dyb rig sovs. Sådan er det også med disse marokkanske glorværdigheder, som passer fortrinligt til når det bliver efterår og vinter udenfor. Det er jeg ikke den første til at opdage. På linket her kan du se den engelske kok Rick Stein lave en herlig og enkel version i en tagine.

Man skal ikke lade sig friste til at "dampe" sin couscous, dvs. hælde kogende vand over og lade dem trække, som mange gør. Det kan muligvis gå, hvis grynene skal bruges til en salat. Men ikke til en ret som denne. Marokkanere ville dog lige så vel spise (anis)brød til disse kødboller. Anyways, laver du din couscous i en couscousiere - som enhver god marokkansk husmor ville gøre det - bliver du belønnet med en couscous så silkeblød og lækker at englene synger.

For at lave autentisk couscous skal du altså bruge en couscousiere, eller en dampgryde. En couscousiere består af en gryde, hvorpå man placerer en anden gryde, der er perforeret i bunden. I den nederste gryde har man så bouillon og i den øverste couscous grynene. I denne video kan du se hvordan man laver couscous i en couscousiere. En couscousiere kan bl.a. fås hos halalslagtere.

Og hvad spiser man så til en ret som denne? De marokkanere jeg kender, spiser ofte denne ret med en salat af fintskåren tomat, agurk, løg og peberfrugt med olie/eddike dressing samt hvidløgsmarinerede bønner med mynte, mandler og citronskal, som du får opskriften på længere nede.


Marokkanske kødboller

Kødboller:


4-500g hakket oksekød      
Stor håndfuld hakket bredbladet persille
1 tsk. salt
1 æg

1 tsk. sød paprka
1 tsk. stødt koriander
3/4 tsk. stødt spidskommen
2 spsk. vand

Sovsen:

Olivenolie
1 løg i skiver
2 fed hvidløg i tynde skiver
1½ tsk. paprika
1 tsk. koriander
1 tsk. spidskommen         

1/4 tsk. stødt ingefær (eller lidt fintskåret frisk ingefær)
1/4 tsk. stødt gurkemeje.
1 stang kanel el ½ tsk. stødt kanel (kan udelades)
½ l bouillon (kalv el. okse)
1 dåse hakkede tomater (400g)
Salt

1. Alle ingredienser til kødboller blandes sammen og trækker en halv times tid eller længere.
2. Imens laver du sovsen: Varm en gavmild sjat olie varmes op ved medium varme og svits løg i nogle minutter. Bruger du frisk ingefær svitses dette med.
3. Skru ned til laveste varme og steg hvidløg i 1 minut. Kom alle de tørrede krydderier ved og og svits med i 1 minut.
4. Tilføj tomater og bouillon, bring det op at koge og lad det simre ½ times tid.
5. Form kødboller og lad dem simre i sovsen i 20-30 minutter. Server med masser af frisk koriander og couscous.

Bønner laves som følger:

1. 500g grønne bønner dampes med lidt salt til al dente og afdryppes (evt. i mikroovn).
2. 2 fed hvidløg presses ned i 2 spsk. olivenolie og 2 spsk. eddike. Kom bønnerne i når de er dryppet af og lad dem marinere i blandingen. Smag til med salt.
3. En håndfuld mandler ristes ved medium varme i 3 min. - ryst panden fra tid til anden.
4. Inden servering rives citronskal af ½ citron i, hakket myntes drysses over og mandler sprinkles over.

fredag den 16. september 2011

Kylling rendang curry, basmatiris og blomkålssalat

Chicken rendang curry
 
 
Rendang curry er en indonesisk curry og der findes en tør og "sovset" version og begge er rigtig gode synes jeg. Dette er den sovsede version, hvor kødet simrer i kokosmælk, limeblade, citrongræs og krydderier. Og så er denne en variation med kylling og er rigtig god som en hurtig hverdags ret. Den oprindelige - eller traditionelle - version er med oksekød.

Gode ting bliver ofte til ved et tilfælde og sådan er det også med salaten, vi fik til, som egentlig blev til som en variation over en lignende salat. En bonus ved denne salat er netop at den kan varieres. For et mere asiatisk præg tilføjer du koriander, mynte og topper med cashewnødder. Tilføj koriander, mynte, spidskommen, hvidløg, citronskal og mandler og du har noget inspireret af det marokkanske køkken.

 
Rendang Curry
Lidt olie
2 løg i tynde skiver
2 fed hvidløg, finthakket
3-4 stilke citrongræs, finthakket
½ håndfuld limeblade
500gr kyllingebryst i mundrette stykker      

1 dåse kokosmælk
1½ tsk. (sød) paprika
¾ tsk. stødt koriander
½ tsk. stødt spidskommen
¼ tsk. stødt gurkemeje
½ tsk. salt
½ tsk. fiskesovs (kan udelades og mere salt tilføjes)

1. Varm lidt olie op i en gryde og svits løg i nogle minutter.
2. Skru op for varmen og tilsæt kylling. Når kyllingen er brunet en smule skruer du ned for varmen og tilsætter citrongræs, der svitses med i 2 min.
3. Skru så langt ned du kan for varmen og steg hvidløg med i 1 minut. Tilsæt nu de tørrede krydderier, rør rundt og steg yderligere et minut.
4. Tilsæt nu kokosmælk, salt, fiskesovs og limeblade. Retten skal simre under lå i ca. 25 min. eller til kyllingen er mør. Smag til med salt og top med masser af frisk koriander.

Lav en gryde basmati ris til.

Salaten laves som følger:

1. Del et halvt blomkålshoved i små buketter. Hak, 1/4 agurk og ½ peberfrugt i tern (evt. halvt rød og gul). Bland det hele sammen og hak et halvt bundt purløg og drys over.
2. Krydr med salt og peber og lav en dressing af 1 spsk. olivenolie samt 1 spsk. hvid balsamico. Smag evt. til med mere dressing og/eller salt.



onsdag den 14. september 2011

Wraps med oksekød og koriander

Wraps med oksekød og koriander


Jeg er en sucker for tortillas eller wraps fyldt med grøntsager og kød. Det smovsede kød, indhyllet i en varm og blød tortilla er en ret så fantastisk kombination. At det også er nemt og hurtigt at lave, gør at retten med jævne mellemrum kommer på middagsbordet hjemme hos os.

Og hvilken nationalitet har disse wraps så? Tja, man kan vel plædere både for at det er en regional tex-mex ret fra det sydlige USA, ligesom man sikkert med god ret kan hævde at retten stammer fra Mexico.

Wrap med oksekød og pico de gallo

”Problemet” er måske mere når denne ret skal flyve hjem i mit køkken. For noget af det vigtigste må være at smagen bliver autentisk – og det kan vel være ret så svært, når jeg nu køber wraps, som de hedder på nudansk i Netto. Måske er der egentlig en god grund til de hedder sådan, for jeg gætter på at tortillas er de vel ikke rigtigt. Og lavet på majs er de helt sikkert ikke. Anyways, er der nogen der kender til et sted man kan købe autentiske tortillas, så hører jeg gerne!

Det jeg så gør, når jeg laver sådan nogle bandittos, er nogenlunde som følger: Jeg skærer salat, tomat, agurk, majs, avocado, løg, jalapenos mv. ud og anretter det på et fad. Og husk, som donna Price siger, rigeligt med koriander (hvis du er til det).

Og så til kødet, el carne:

1 løg i tern
1 gulerod, fintrevet
1 dåse tomatpuré
400-500 g hakket oksekød     
Lidt olie

1 tsk. sød paprika
1 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
Salt
2½ dl. vand

På en pande svitser du løget ved svag varme. Kom hakket oksekød på og brun det på højeste varme. Kom revet gulerod og tomatpuré i og brun 1 minut under omrøring – stadig ved højeste varme (guleroden giver sødme til sovsen). Skru nu helt ned for varmen og kom de stødte krydderier ved. Rør rund og steg i 1-2 minutter. Nu kommer du så vandet i og evt. lidt salt. Lad retten simre en 10 minutters tid og smag til med salt og evt. flere krydderier.

Nu sætter du så sovsen på bordet sammen med varme wraps.

Namme!

Og så til en række optionals:

1. Vil du have lidt syre i retten, kan du presse lidt limesaft ned i.
2. Vil du have retten stærk, kan du tilføje jalapeños eller bruge stærk paprika/chili i stedet for den søde.
3, Kan du li' hvidløg, kan du presse 1-2 fed i retten som simrer med i 10 min.
4. Pico de gallo, frisk mexicansk tomatsalsa, smager rigtigt i en wrap.
5. Pinto- eller kidneybønner kan tilføjes den varme sovs.
6. En rigtig go' guacamole er absolut ikke at foragte som sidedish.

søndag den 11. september 2011

Kikærtesalat med rødløg og feta


Denne lækre salat har jeg tyvstjålet ovre fra Foodfanatic’s blog, som jeg er ret vild med. Den er enkel, mættende og smager bare godt. Du kan bruge den som tilbehørssalat og serverer du godt brød til har du en lækker frokost eller et let aftensmåltid. Opskriften her er kun lettere modificeret i forhold til Foodfanatic’s .

                Kikærtesalat med rødløg og feta

1 dåse kikærter
¼ finthakket rødløg            
2 tomater i skåret tern
½ rød peber i tern
           

75-100g blød feta
2 spsk. olivenolie
Citronsaft eller. Hvid balsamico (ca. 1 spsk.)
Frisk merian eller oregano
salt og peber
Skyld og dræn kikærterne. Bland alle råvarerne undtagen fetaen. Færdiggør salaten med smuldret feta på toppen.

fredag den 9. september 2011

Anmeldelse: Irmas økologisk balance Hvid Chokolade


Jeg har købt Irmas økologiske hvide chokolade en del gange, så nu kaster jeg mig ud i denne blogs første anmeldelse. Det eneste jeg har kunnet opspore om denne private label er at den er produceret i Tyskland af kakaobønner fra Bolivia og/eller Den Dominikanske Republik.

Indpakningen fremstår pæn, men selve chokoladen er ikke ”snehvid”, men snarere en lys karamel. Det er der ikke i sig selv noget galt med, men en del ville nok have forventet noget lidt andet af en hvid chokolade. Jeg gætter på at den relativt mørke farve kommer af at der er brugt muscovado sukker og rørsukker i stedet for almindeligt sukker (angivet i varedeklarationen).

Jeg kan rigtig godt lide duften. Kombinationen af hvid chokolade og muscovado sukker resulterer i en delikat og forførende aroma.

Selvom dette er en hvid chokolade har den faktisk et godt knæk, også selvom det ikke kan sammenlignes med knækket i en mørk chokolade. Knækket er en kende mindre udtalt når man rent faktisk tager en bid. Men meget bedre knæk i en hvid chokolade er nok svært at opnå. Chokoladen smelter også godt i munden, selvom mit indtryk er at chokoladen er noget fastere en hvid chokolade normalt er, og at den derfor smelter en smule langsommere i munden. Det var nu ikke noget problem som sådan, men chokoladen klæber en smule til tænderne. Jeg formoder at fastheden har noget at gøre med muscovado sukkeret.

Chokoladesmagen er tydelig og lækker uden at være for sød, hvilket somme tider kan være et problem med hvid chokolade. Der er god smag af vanilje og noter af krydderier – formodentlig fra muscovado sukkeret. Sukkerets komplekse smag går rigtig godt sammen med smagen af hvid chokolade.

Jeg vil give denne chokolade 8, 5 ud af 10.

Når det så er sagt finder jeg denne chokolade mindre egnet til bagning eller videre forarbejdning. Det er ikke kun på grund af farven, men også fordi den ikke smelter til en glansfuld flydende masse, fx til overtræk. Når jeg smelter den over vandbad eller i mikroovn bliver det til en halvblød, sammenhængende masse. Chokoladen kan bruges grofthakket i fx en kage eller muffins, men stykkerne smelter ikke ind i kagen, men forbliver relativt intakte (lidt som chokochips bare uden knæk). Du kan godt få en hvid chokolademousse ud af det, hvis du bruger en smule mælk eller fløde når du smelter chokoladen. Og det er også lykkes mig at lave panna cotta med den Jeg formoder, som før, at dette skyldes muscovado sukkeret.. Rent smagsmæssigt kompenserer brugen af muscovado klart for chokoladens mere faste karakter. Som bage- eller kogechokolade ville jeg dog anbefale en anden god chokolade. Skal chokoladen bare nydes som den er, synes jeg den er rigtig god og kan sagtens anbefale den. Det kunne dog have været nyttigt , hvis der på pakken var angivet procentdelen af kakaosmør anvendt i chokoladen, samt at denne chokolade er mindre velegnet til køkkenbrug.

torsdag den 8. september 2011

Penne med tomat og mozzarella

Pasta penne med tomat,  mozzarella og basilikum


Hvis du holder af retter der kan laves på 20 min, som smager super godt, og ikke vælter budgettet, er denne opskrift sikkert lige noget for dig. Retten består i al sin enkelhed af pasta (penne) med god tomatsovs, hvori mozzarella ost kommes i de sidste par minutter. Hele herligheden – for det er det – blandes sammen og vupti, du er nu klar til at sætte dig til bords. Sådan gør du:

Kog ca. 350g penne eller en anden type pasta. Imens varmes ca. 3-400g tomatsovs op (gerne hjemmelavet – tomatmarmeladen kan anbefales). De sidste 2 minutter kommer du 125g mozzarella i tern ned i sovsen, så den få lov at smelte lidt. Penne og sovs blandes sammen og serveres straks.

tirsdag den 6. september 2011

Tomatmarmelade

Tomatmarmelade

Tomatmarmelade kalder jeg denne her super søde og langtidssimrede tomatsovs. Den smager som en italiensk drøm og er fantastisk der hvor man skal bruge tomatsovs. Og så kan den videreudvikles med krydderier og chili, så den fx kan bruges som salsa. Selv bruger jeg den fx i paella, pizza og til penne med tomat og mozzarella. Sådan gør du:

Hak 2 løg. Kom en god portion olivenolie i en gryde og steg løgene ved allersvageste varme. Når løgene har stegt en 10 minutters tid eller mere - de må ikke brænde på - skruer du op for varmen og kommer en dåse tomatpuré i gryden i 1 minut under omrøring. Kom to dåser flåede tomater i gryden og ca. 2½ dl vand og 1 tsk. salt. Skru op for fuld hammer. Når sovsen koger skruer du helt ned for varmen og lader den simre uden låg i 20-25 min. Kom mere væde i (1-2 dl)og lad det simre igen. Smag nu på sovsen. Du kan gentage processen flere gange indtil du har en sovs du er glad for.
Sovsen holder sig godt i køleskabet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...