Shakshuka
er en israelsk/arabisk brunch ret: hele æg ”pocheret” på en bund af spicy tomatsovs og som traditionelt spises med pita- eller fladbrød til.
Hvis
jeg kun måtte tage en ret med mig ud på en øde ø, ville shakshuka helt sikkert
være en af topkandidaterne. Andre ville måske tage en mere luksuriøs og rig ret
med sig ud på dette mindre sjove ophold. Men, når nu det skal være, er shakshuka en af den slags retter jeg kan spise hvor- og når som
helst (hvilket er en fordel når du nu befinder dig på en øde ø). Med godt brød eller friskbagte pita til, er det svært at forestille sig en bedre brunch ret – eller simpelt hen bare ”comfort food”, man kan "tucke into".
Æggene som bliver helt fløjlsbløde og hviderne der får en let sødlig smag, er noget af det der gør retten så god at du kan sætte tænderne i den fra du står op om morgenen til du går i seng om aften.
Jeg har aldrig tænkt nærmere over israelsk mad eller hvilken slags køkken landet har (men se indlægget om israelsk salat). Tilsyneladende er det en blanding af de mangfoldige kulturer der kommet dertil, blandet med det lokale palæstinensiske og arabiske køkken.
En af grundene til at jeg kastede mig ud i denne ret er at
den har fået en del ”spalteplads” hos bloggerne, vist nok efter at israeleren Yotam
Ottolenghi formidlede retten ud til et bredere publikum. Du kan se videoen med hans version her.
Siden er retten blevet så populær - tilsyneladende - at Tina Scheftelowitz endda har lavet en ”Thai shakshuka” i Politiken. Dvs. en thai-inspireret udgave af retten.
Og retten er virkelig velegnet til variationer. Du kan fx
tilsætte feta eller halloumi, den cypriotiske ost. Du kan tilføje nogle af slagterens krydrede merguez pølser,
eller toppe den op med afdryppet yoghurt og zaatar. Og du kan tilsætte alle mulige grøntsager, som aubergine, squash osv. Eller hvad du nu har for
hånden, hvis du en dag finder dig selv på en øde ø.
1. Varm olivenolie op på en pande og steg løg og peberfrugt nogle minutter. Tilsæt hvidløg, spidskommen, tomatpuré og paprika og svits i et minut.
2. Tilsæt vand, tomater, persille og koriander og krydr med salt. Lade sovsen simre i 5 min. Smag til.
3. Slå æggene ud som "spejlæg" oven på sovsen og krydr dem med salt.
4. Lad æggene "pochere" et par minutter og dæk så panden med et låg eller en tallerken og lad æggene blive så pocherede som du ønsker. Det kan tage alt fra 2-5 min.
5. Drys med persille og server med pitabrød.
Olivenolie ½ tsk. sød (eller stærk) papirka ½ tsk. spidskommen 2-3 store tomater skåret i tern ½ rød peberfrugt i strimler Persille og koriander, groftskåret | 1 løg i skiver 2 fed hvidløg, i tynde skiver 1 spsk. tomatpuré ½ dl. vand 3 æg Salt |
2. Tilsæt vand, tomater, persille og koriander og krydr med salt. Lade sovsen simre i 5 min. Smag til.
3. Slå æggene ud som "spejlæg" oven på sovsen og krydr dem med salt.
4. Lad æggene "pochere" et par minutter og dæk så panden med et låg eller en tallerken og lad æggene blive så pocherede som du ønsker. Det kan tage alt fra 2-5 min.
5. Drys med persille og server med pitabrød.
Har du en opskrift på de pitabrød der er på billedet? Jeg går ud fra det er hjemmelavede.
SvarSletHej, pitabrødene er hjemmelavede, men jeg har ikke fået lagt en opskrift op, men det er en blanding af mel, vand, salt, lidt sukker og en smule olie.
SvarSletHvor mange personer er opskriften til?
SvarSletOpskriften er til en sulten person til fx brunch. Tilsætter du et æg mere har du til 2 (ikke helt så) personer :-)
Sletdette ret hedder menemen på tyrkisk.
SvarSlet