En af fornøjelserne ved at rejse er at på nye retter og anderledes
mad. Når jeg er ude at spise på ferien gør jeg en dyd ud af at bestille retter, jeg ikke
har prøvet før. Eller jeg køber madvarer jeg bare er nysgerrig på. På min
ferie til Grækenland smagte jeg på spændene ting som kretensiske pærer, hvide
agurker, delikate kretensiske pølser og halloumi.
Halloumi er en cypriotisk ost, som ikke sædvanligvis er at
finde på tavernaernes menukort, hvorfra der typisk serveres feta og saganaki,
en velsmagende stegt ost. Derimod fås Halloumi i butikkerne til meget rimelige
penge, hvilket jeg tager som et udtryk for at osten er populær blandt
kretenserne, som tilsyneladende har holdt den ”skjult” for turisterne.
Til gengæld har de ikke været i stand til holde den skjult for adskillige arabiske kulturer, som fx den palæstinensiske og egyptiske som har tradition for at spise grillet halloum, som osten hedder på arabisk.
Osten er en meget fast hvid ost, med et højt smeltepunkt,
der gør at man kan grille eller stege den på panden uden at den løber ud. Når
osten er stegt får den en dejlig skorpe, der på en gang tilføjer sødme og
crunch. Smagen er mild og salt og konsistensen er let gummiagtig som blødes
lidt op når osten er stegt.
Når frokosttiden nærmede sig stegte jeg lidt Halloumi, og smækkede
hurtigt en frisk salat sammen til en let frokost, nogle gange suppleret med lidt
delikate kretensiske pølser. Særlig salat lavet med solmodne grøntsager står
godt til ostens salte smag. Stegt Halloumi er også rigtig godt i en sandwich
eller som forret, med grøntsager til.
Og er du ikke lige på ferie ved middelhavet kan du købe Halloumi
hos mange af københavnske grønthandlere og specialbutikker.
Sådan gør du: Skær osten i skiver og varm olivenolie op på en pande. Steg osten 3-4 min- på hver side til den er gylden. Server evt. brød og israelsk salat.
Sådan gør du: Skær osten i skiver og varm olivenolie op på en pande. Steg osten 3-4 min- på hver side til den er gylden. Server evt. brød og israelsk salat.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar