søndag den 11. december 2011
Anmeldelse: Irmas økologisk balance Mælke chokolade
Denne økologiske og Fairtrade mærkede mælke chokolade er angivet til at være produceret hos Ludwig Weinrich, som bl.a. er kendt for at producere VIVANI serien. Chokoladen har et kakao indhold på 38%, hvilket er forholdsvist højt for en mælkechokolade, som dog kan fås med højere kakao indhold, hvis man er til det. Jeg formoder at dette højere kakaoindhold er en del af forklaringen på den "ny og forbedrede opskrift), idet chokoladen tidligere havde et kakaoindhold på 34%.
Som mand er jeg måske ikke så disponeret for de lyserøde farver på indpakningen og jeg er heller ikke sikker på hvordan det signalerer at dette er en mælkechokolade. Selve chokoladen har en ret flot lys brun farve og er meget glansfuld.
Chokoladen har en god sød duft af kakao med noter af karamel, men jeg savner dog stadig en smule mere power i aromaen.
Chokoladen har et godt knæk - specielt for en mælkechokolade - både når man brækker et stykke af og når man tager en bid. Den smelter godt om end en smule langsomt, formentlig på grund af det høje kakao indhold.
Smagen er ikke for sød og det er godt. Det skinner klart igennem at denne chokolade har et højt kakao indhold. Den har en fin sød smag, men mangler kompleksitet. Ikke at den er fad eller ikke har god smag, den kunne bare bruge lidt mere karakter. Hvis du er på udkig efter en lys chokolade med et relativ højt kakao indhold og som har lidt de samme kvaliteter som mørk chokolade uden denne kraftighed, ville du nok kunne lide denne økologiske plade fra Irmas private label serie.
Jeg giver chokoladen 7, 75 ud af 10.
Etiketter:
Chokolade,
Fairtrade,
Irma,
Mælke chokolade,
Økologi
torsdag den 8. december 2011
Torsk provençale eller torsk med peberfrugt, tomat og hvidløg
Jeg holder meget af et godt stykke fisk. Pandestegt fisk som makrel eller ovnbagt som fx laks. Men når vinteren, som nu, er over os holder jeg meget af at kunne tilberede fisken i en sovs. Og det var lige netop øvelsen i dag. Torsk tilberedt med typiske provencalske ingredienser som olivenolie, tomat, peberfrugt, oliven og hvidløg, som gør at også ikke inkarnerede fiskespisere kan være med. Aioli - ikke at forveklse med hvidløgs mayo - er super godt godt som tilbehør, samt kartofler og grønne bønner. Du kan se en traditionel provençalsk aioli og det øvrige tilbehør blive tilberedt her (starter ca. 5 min 40 s. inde). Til 4 personer:
Skær en rød peberfrugt i strimler og snit 2 fed hvidløg fint. Steg peberfrugt ved høj varme i rigelig med olivenolie. Skru ned til meget lav varme og vent til panden er kølet lidt af inden du svitser hvidløg i 1-2 minutter. Tilsæt en god sjat tomatmarmelade (eller god kraftig tomatsovs - Dolmio kan ikke bruges her) nok til at delvist at dække fire gode stykker torsk (ca. 6-800g) lad det simre til torsken er færdig (ca. 10 min eller mere). Slut af med at tilsætte en god håndfuld sorte oliven som simrer med i 2 min og top med masser af grofthakket persille eller basilikum. Server med kogte kartofler, grønner bønner og aioli.
søndag den 4. december 2011
Chokolade vulkan
I mit køkkenskab er der altid chokolade. Faktisk er der altid flere slags chokolade. ikke kun mørk, lys og hvid, men også chokolade med forskellig karakter og chokoladeindhold. Og jeg kan gå og glæde mig i flere dage når jeg skal lave bage eller lave en chokolade dessert.
Kærligheden til chokolade er ikke noget jeg er født med, men begyndte for nogle år siden, da jeg ”opdagede” Valrhona, den ypperlige franske chokolade, som jeg siden har brugt løs af i groteske mængder. Se, det er en chokolade der kan give dybde og dimension til kager og desserter.
Og karakter er noget denne chokoladevulkan skal have. Chokoladevulkan, er en dessert, som ikke gennembages og som gør at lun chokolademasse løber ud på tallerkenen, når skeen gennembryder den skorpe, der er dannet i den korte bagetid. Det er i hvert fald meningen. De forme jeg bruger er dog for små til at massen stadig er flydende efter bagning eller også skal man bruge glukose i stedet for sukker. Men massen er stadig dejlig chokoladeagtig ”gooey” selvom den ikke vælter ud som lava i denne version. At denne dessert smager sublimt og har en perfekt dybde og tyngde, som god chokolade har – og som passer så godt til denne mørke årstid, skal der ikke herske tvivl om.
Opskriften er ovre fra Newyorkerbyheart, som jeg bare har skaleret ned med en tredjedel.
Chokoladevulkan
100 g god chokolade
100 g smør i tern ved stuetemperatur
2 æg
80 g sukker
25g mel
1. Forvarm ovnen til 175 grader og kom muffinpapir i en muffinform. Jeg får ca. 10-12 af denne opskrift. Men har du større forme bliver din chokovulkan formentlig bedre (du kan da smøre formen med smør – men vær forsigtig det kan være tricky at få vulkanen ud uden den går i stykker!)
2. Smelt chokoladen i vandbad og kom smørret i når chokoladen er smeltet.
3. Pisk æg og sukker hvidt og vend chokolademassen i og slut af med at sigte melet i.
4. Hæld dejen i forme og bag 10 min. Ved 175 grader. Lad dem køle af i 2 min og server. Pynt evt. med flormelis.
torsdag den 1. december 2011
Sølvbede med tomat og hvidløg
Som lovet kommer her opskriften på Sølvbede med tomat og hvidløg som var tilbehøret på den stegte italienske kylling jeg lavede her. Denne tilberedning fik jeg på et romersk spisested som med en selvfølgelighed blev serveret i et stort fad så alle ved bordet kunne forsyne sig.
Og forsyne os det gjorde vi, for sølvbede er et stykke virkelig velsmagende grønt og i denne enkle ret får den, som amerikanerne siger, lov at skinne. Jeg måtte derfor hjem at se om jeg kunne gøre romerne kunsten efter. Og det var egentlig ikke svært for søvlbede er virkelig lækker, det eneste problem er at bedene, der bl.a. også findes i en "rød" variant, ikke ses så tit i handelen. Jeg køber dem på de økologiske markeder rundt omkring i byen når jeg kan komme til det. Somme tider kan de dog også fås hos grønthandleren. Tilberedningen her gør sig godt til enkle retter med kød eller fisk.
Nok snak, sådan gør du:
Et bundt sølvbede skylles grundigt og stænglerne separeres fra bladene. Begge dele skæres i passende stykker. Derudover skal du presse 1-2 fed hvidløg og skære 1-2 tomater i tern.
Varm god olivenolie op på en pande og steg stænglerne heri i nogle minutter. Tilsæt blade og steg i 1 minut. Skru ned for varmen til lav og steg hvidløg i 1-2 minutter (sørg for at der er olie til dem). Tilsæt tomater og 2½ dl. vand og lad det simre i 5-10 minutter. Der skal være en smule vædde tilbage som "sovs". Smag til med salt og peber og anret evt. med frisk basilikum.
tirsdag den 29. november 2011
Italiensk kylling Spago med stegte kartofler og sølvbede
For det meste tjener mange af de kogebøger jeg ejer mest som inspiration og underholdende læsning. Jeg får ikke lavet så forfærdelig mange af opskrifterne fra dem, men til gengæld fortæller de en historie. En sådan kogebog er The River Café Cookbbok, som igennem opskrifterne fortæller om det engelske kult sted, The River Café, der serverer italiensk mad. Jeg har nok kigget i bogen de første tusind gange, og "spist" den med øjnene og nydt historierne om hvordan de arbejder og tilbereder maden på The River Café.
Anyways, enhver god hjemmekok bør have en god opskrift på stegt kylling i sit repertoire og da jeg for lidt tid siden "faldt" over den da jeg - igen igen - bladrede i The River Café Cookbok, besluttede jeg mig for, ved førstkommende lejlighed, at prøve noget nyt i stegt-kylling-afdelingen. Denne "italienske" version er med persille, hvidløg og citron, og giver en utrolig smagfuld og saftig kylling. Når jeg sætter "italiensk" i anførselstegn er det fordi opskriften vist har sin oprindelse i Restaurant Spago i LA, som kører en moderne italiensk stil. Hvad end oprindelsen, er kylling Spago rigtig velsmagende.
Hvis kyllingen er af ubestemmelig herkomst er tilbehøret, stegte kartofler og sølvbede ærkeitalienske trattoria serveringer, som jeg har fået serveret flere gange i Rom.
Og det gode er at alle tre retter er ret simple at tilberede.
Til kyllingen koger du 2-3 fed hvidløg i 2 minutter og moser dem du 1-2 håndfulde finthakket persille, reven skal af en citron samt lidt salt og peber. Denne blandning kommer du nu ind under brystskindet på kyllingen. Halver citronen og kom det i "bugen" på kyllingen, sammen med evt. overskydende persilleblanding. Kom kyllingen i et fad og steg i ovnen i ca. 1 time og 15 minutter ved 175 grader (eller mere afhængig af størrelse).
Til kartoflerne skrælles 1, 5 kg som skæres i grove tern. Kog kartoffelstykkerne i fire minutter og dræn dem. Når kartoflerne er tørre blandes de med 2 spsk. olivenolie og salt. Du kan nu bage dem i ovnen til de er sprøde eller stege dem sprøde på en pande.
Opskriften på sølvbede med tomat og hvidløg uploader jeg torsdag.
søndag den 27. november 2011
Hjemmelavet Bounty med kokosmælk
Somme tider gælder det om at se det positive i en idé selv om den "kunstneriske" udførelse kunne være bedre. Idéen bag Bounty – en smovset kokos-konfekt-agtig-ting overtrukket med chokolade - må vel ret beset karakteriseres som fremragende og ganske forførende.
At de multinationale fødevaregiganters kunstneriske udførelse kunne have været bedre, skal jo ikke afholde os fra at kopiere ideen - blot med gode råvarer. Og nogle gange bliver man overrasket. Da jeg satte tænderne i en sådan hjemmeproduceret Bounty - og smagte den friske, blød og saftige kokos, var min første tanke at den smager rigtigt! Ikke bare rigtigt godt som i delikat, men rigtigt som antonym til forkert. Sjovt, når man tænker på at de multinationale giganter ellers har haft "patent" på denne klassiske bar.
Og når nu opskriften er så nem at lave, er der vel ingen undskyldning for ikke at give den en chance.
Du tager 1, 5 dl. kokosmælk, 75g kokosolie eller fast kokoscreme (fås i blokke), et nip salt og 100g sukker og varmer op til kogepunktet i en kasserolle til ingredienserne er opløst. Tag kasserollen af varmen og bland 200g kokosmel i til du får en fast masse. Kom massen i en lille beholder, beklædt med bage- eller madpapir, og stil i køleskabet nogle timer. Når massen er blevet kold tager du den ud og skærer i passende stykker. Smelt 150g chokolade (mørk eller lys) og overtræk stykkerne (jeg kan anbefale Valrhona).
Og så er det ellers bare om at gå ombord i "rigtig" Bounty - velbekomme!
Etiketter:
Chokolade,
dessert,
Konfekt,
Mørk chokolade
torsdag den 24. november 2011
Nudler med karry og grøntsager
Som jeg har skrevet så mange gange før, er tiden ofte knap så der ikke er meget at give af, hverken i forhold til indkøb eller selve madlavningen. Derfor er det rigtig fedt at have retter i tanken eller på "reservebænken", som man hurtigt lige kan trylle frem med det der lige er ved hånden og i skabet. Disse nudler er hurtigt lavede, top lækre men er - så vidt vides - statsløse. Så I mangel af bedre ledsages retten her, af de ligeledes statsløse Romaers flag. Opskriften kommer fra en ven som jeg tit deler et godt måltid mad med. Retten er hurtigt lavet og er derfor god til travle hverdage. Og så har den tit reddet mig når jeg får en vegetar til middag. Den cremede sovs er lavet på paprika, karry, porrer gulerødder og cremefraiche - og det er en ret genial kombination – skønt det måske kan lyde som en mærkelig sammensætning.
Til 4 personer:
500g ægnudler 4 gulerødder skåret i stave         3 porrer skåret i ringe 1 spsk. mild karry | 1 tsk. sød paprka 375g cremefraiche 38% Olie Frisk korinader |
1. Kog nudlerne som anvist på pakken.
2. Varm lidt olie i en wok eller gryde og svits porrer og gulerødder til de er blevet bløde.
3. Kom karry og paprika ved og steg ved svag varme i 1-2 min.
4. Tilsæt cremefraiche og varm igennem uden at det koger. Smag til med salt.
5. Bland nudler og sovs godt igennem og top med masser af frisk koriander.
tirsdag den 22. november 2011
Indisk molee, curry med torsk i kokos
David Lee, hvem han så end måtte være, har lavet en fantastisk inspirerende kogebog om curries ved navn Curry retter. Og selv om der findes utallige flotte og inspirerende kogebøger, er det som om jeg aldrig får prøvet mere end 2-3 faktiske opskrifter - når det går godt! Lige så ofte ender det med at bogen blot er til inspiration eller "hyggelæsning" og det med rent faktisk at prøve en opskrift bliver aldrig rigtig til noget.
Men med denne bog er det anderledes. Jeg ved ikke hvorfor lige netop denne appellerer til at blive "brugt", men afprøvet opskrifter det har jeg. Flere af dem endda. Og med godt resultat. En af opskrifterne er en indisk Molee, som er en spicy torsk i kokos og som smager super godt. Og så er den et led i planen om at få listet noget mere fisk indenbords. Opskriften er min egen "improvisation" over temaet.
600g torsk i portions størrelser | 1 tsk. gurkemeje 2 spsk. limesaft (eller citron) 1½ dl. tyk kokosmælk Salt Frisk koriander eller persille til pynt |
1. Steg løg i olie ved svag til medium varme til de er blevet bløde.
2. Skru ned til svag varme og tilsæt hvidløg og evt. chili og steg 1 minut.
3. Tilsæt gurkemeje og steg yderligere 1 minut.
4. Tilsæt torsk, limesaft og tyk kokosmælk (du kan evt. tilsætte fast kokoscreme) og lad det simre i 10-15 min til torsken er færdig. Smag til med salt og slut af med frisk koriander eller persille.
5. Server med basmati ris og en grøn salat.
lørdag den 19. november 2011
Kinesiske dampede køboller
Undskyld! Mit day job har det med at komme i vejen for ellers planlagte blog indlæg så torsdagens indlæg måtte udgå på den konto. Jeg kan jo heller ikke give day jobbet kredit for at være en uudtømmelig til inspirationakilde. Så med den travle uge en mente så jeg mig nødsaget til at gøre nogle indkøb som jeg - indrømmet - ikke konkret vidste hvordan skulle omsættes. En omgang hakket kalv og flæsk var en sådan erhvervelse. For hakket kød kan man vel altid finde en variation over, tænkte jeg. Og det kan man sikkert også, hvis man da har lidt mere tid.
Da dagen oprandt besluttede jeg mig for at prøve en kinesisk tilberedning. Efter lidt tid på Google valgte jeg så dampede kinesiske kødboller og du kan se Ken Hom lave dem ved at klikke på videoen nedenfor.
Kødbollerne bliver herligt saftige og bløde på en måde som stegte/kogte kødboller ikke gør. Du får her min tweakede version, som du kan servere med ris og saftigt bladgrønt som dampet pak choy, sølvbede eller spinat. Du kan dampe (andet) grønt samtidig med kødbollerne og bruger du bouillon til at dampe i får du tillige en ekstra bonus i form af "sovs".
500g hakket kalv & flæsk 1 tsk. maizena 1 æg 2 tsk. lys sojasovs 2 tsk. sesamolie (kan udelades) | 2 spsk. hakket koriander 2 spsk. hakket forårsløg ½ tsk. salt & ½ tsk. peber ½l hønsebouillon el. vand 1 tsk. sukker |
1. Bland alle ingredienserne sammen og form til kødboller.
2. Brug en kinesisk bambusindsats og damp kødbollerne i vand eller bouillon i ca. 20 min eller til kødbollerne færdige. Alternativt kan du bruge en gryde med dampindsats.
3. Server med ris og dampede grøntsager.
tirsdag den 15. november 2011
Græsk souvlaki med taziki
Alle kender til dage, hvor madlavningen skal gå rigtigt hurtigt, som fx hvis man har gæster til aftensmaden på en hverdagsaften. Til sådan nogle dage er det godt at have noget nemt i baghånden, der lynhurtigt kan smækkes over. Og så gør det selvfølgelig ikke noget at det samtidig er lækker.
Og det er her den græske souvlaki med taziki kommer ind i billedet, fordi meget kan forberedes aften før. Kyllingestykker marineres aften forinden i olivenolie, hvidløg, friskpresset citronsaft og merian som gør den lækker saftig og smagfuld. Og tazikien, bliver bestemt ikke dårligere af at trække natten over. Du kan fx servere lunt pita- eller fladbrød til – eller du kan som jeg koge lidt bulgur. Nu skal du blot stege/griller kyllingen og bikse lidt grønt tilbehør sammen, fx en græsk salat eller grønne bønner. Man kan vel egentlig se dette som den græske pendant til den arabisk marinerede kylling med humus jeg lavede her og også her er det vigtigt ikke at bruge ”neutral marineret” kylling.
5-600g kylling i tern marineres i 2 spsk. olivenolie, saft af ½ citron, 2 fed presset hvidløg og en gavmild mængde frisk merian eller oregano. Stikkes på spyd og steges, fx på en grillpande. Du kan, hvis du vil, også stikke skiftevis løg og peberfrugt på spyddet (se billedet).
Til tazikien river du en hel agurk groft og presser vandet ud af den. Drys agurken med salt og lad saltet trække væden ud af agurken. Kasser væden og bland agurken op med 2-300g drænet yoghurt. Pres 2-3 fed hvidløg i yoghurten, bland godt og sæt i køleskabet. Inden serverings smager du til med salt og 1 tsk. eddike.
søndag den 13. november 2011
Anmeldelse: Lindt Excellence 70%
Svejtserne har vist altid haft ry for at producere chokolade af høj kvalitet. Det har utvivlsomt noget at gøre med at flere pionere, indenfor moderne chokolade produktion var svejtsere. Et godt eksempel er Rodolphe Lindt, en af de oprindelige grundlæggere af Lindt & Sprüngli, som for over 100 år siden, opfandt conchen (en maskine der kan give chokoladen en blød konsistens).
Under alle omstændigheder bliver Lindt (stadig) regnet for et prestige brand, der leverer chokolade a høj kvalitet og jeg havde en klar forventning om at Lindts Excellence 70% chokolade vil være en af juvelerne i serien. Og chokoladen smager da også rigtig godt.
Pakken er elegant udformet og matcher chokoladen som har en elegant dyb brun farve og et flot glansfuldt udseende
Aromaen er, på den anden side, desværre noget skuffende. Udover kakao, er der noter af røg og gummi, det sidste er ret ubehageligt. Duften af kakao virker ikke som en fyldig chokolade og i en blindtest ville jeg nok ikke have gættet på at det her var en 70% chokolade.
Chokoladen har et godt, om end et ret solidt, knæk. Heldigvis føles knækket ret godt i munden. Konsistensen er først lidt tør, men bliver bedre og ender med at smelte fint.
Den første tørhed afløses heldigvis af lidt god syre og sødme som igen efterfølges af lidt flygtig frugt. Det er en skam at frugten ikke er længere og mere udtalt. Finishen har en lettere ubehagelig bitterhed. Men smagen er generelt ret god.
Jeg scorer chokoladen til 7,375.
Det der trækker ned, på en ellers god chokolade, er konsistens og duft. Efterfølgende har jeg oplevet at smagen har udviklet sig til det bedre efter pakken havde været åben et stykke tid. Havde jeg smagt chokoladen efter den var ”oxideret” lidt havde jeg utvivlsomt givet smagen en endnu mere generøs vurdering. For fremtiden, vil jeg forsøge at se om ”oxidering” (til en vis grænse) forbedrer en chokolades smag.
Under alle omstændigheder bliver Lindt (stadig) regnet for et prestige brand, der leverer chokolade a høj kvalitet og jeg havde en klar forventning om at Lindts Excellence 70% chokolade vil være en af juvelerne i serien. Og chokoladen smager da også rigtig godt.
Pakken er elegant udformet og matcher chokoladen som har en elegant dyb brun farve og et flot glansfuldt udseende
Aromaen er, på den anden side, desværre noget skuffende. Udover kakao, er der noter af røg og gummi, det sidste er ret ubehageligt. Duften af kakao virker ikke som en fyldig chokolade og i en blindtest ville jeg nok ikke have gættet på at det her var en 70% chokolade.
Chokoladen har et godt, om end et ret solidt, knæk. Heldigvis føles knækket ret godt i munden. Konsistensen er først lidt tør, men bliver bedre og ender med at smelte fint.
Den første tørhed afløses heldigvis af lidt god syre og sødme som igen efterfølges af lidt flygtig frugt. Det er en skam at frugten ikke er længere og mere udtalt. Finishen har en lettere ubehagelig bitterhed. Men smagen er generelt ret god.
Jeg scorer chokoladen til 7,375.
Det der trækker ned, på en ellers god chokolade, er konsistens og duft. Efterfølgende har jeg oplevet at smagen har udviklet sig til det bedre efter pakken havde været åben et stykke tid. Havde jeg smagt chokoladen efter den var ”oxideret” lidt havde jeg utvivlsomt givet smagen en endnu mere generøs vurdering. For fremtiden, vil jeg forsøge at se om ”oxidering” (til en vis grænse) forbedrer en chokolades smag.
torsdag den 10. november 2011
Hakket oksekød og hvidkål med ris
Ofte er det sådan at jeg handler ind ikke så forfærdelig længe før at skal i køkkenet for at tilberede aftenens måltid. I en sådan situation er det godt at have nogle gode hverdagsretter i sit repertoire, når inspirationen, helt undtagelsesvis, en sjælden gang, ahem, skulle udeblive, mens man står med hovedet nede i køledisken. En sådan ret er denne og hvis du, ligesom jeg har brug for en simpel og god hverdagsret med hakket oksekød, kunne denne her meget vel være sagen. Retten indeholder masser af gode grøntsager, er velsmagende og kræver ikke de store anstrengelser i køkkenet. Og imens retten simrer, er det tid til hurtig lige at bikse en salat sammen som tilbehør.
Lidt olie 400g hakket oksekød 1 løg i skiver 1 stor gulerod, skrællet og revet         | 1 ds. tomatpuré 3 dl. oksebouillon 300g snittet hvidkål Salt & peber |
1. Svits løg i skiver nogle minutter ved svag varme i olien.
2. Tilsæt hakket kød og brun det.
3. Tilsæt tomatpuré og revet gulerod og svits ved høj varme i 1 minut.
4. Tilsæt bouillon og lad det simre i 10 min.
5. Tilsæt hvidkål og lad det simre med i 10 min. (kom evt. mere væde ved) og smag til med salt & peber. Server med kogt ris.
tirsdag den 8. november 2011
Thai fiskefrikadeller, jasminris og agurkesalat
Thailandske fiskefrikadeller er en delikat lille tilberedning, hvis du trænger til en variation over de danske fiskefrikadeller, som også er rigtig lækre. Aromatisk rød karrypasta, frisk koriander, citrongræs og lime velsigner disse herleige deller med masser af smag. Fiskefrikadellerne serveres traditionelt med thailandsk agurkesalat og jasminris og det valgte jeg så også at gøre. Opskriften er en jeg fra bogen Far Flung Floyd af den engelske kok Keith Floyd og som jeg har modificeret en smule.
500g frisk hakket hvid torsk         1 æg 1-2 tsk. rød karry | ½ tsk. salt 5-10 limeblade, hakket Olie til stegning |
1. Bland alle ingredienserne, form til frikadeller og steg dem gyldne og sprøde i olien. Server med friskhakket koriander, lime og cashewnødder.
Til agurkesalaten gør du følgende. 1 agurk skære i tynde skiver og blandes med lidt finthakket chili og skalotteløg. Pres saft af en lime over samt evt. fiskesovs. Slut af med koriander og cashewnødder.
søndag den 6. november 2011
Morten Heibergs chocolate chip cookies
Efter sigende skulle chocolate chip cookies være blevet til i Toll House Inn i USA i 1930'erne og hurtgit være blevet så populære at ingen i dag kan holde fingrene fra dem! Så når efterår og vinter begynder at indfinde sig i al sin mørke og stormfuldfe pragt finder jeg det overmåde svært at holde fingrene fra Morten Heibergs herlige chocolate chip cookies. De er sprøde, søde og luksuriøse med tonsvis af god chokolade i og er perfekte til en hyggestund med en god kop kaffe til. Det er søreme ikke hver dag - eller alle steder - man får "småkager", der er så gennemførte. I stedet for 225g mørk chokolade, som i Heibergs opskrift, plejer jeg at bruge 225g blandet mørk, lys og hvid chokolade (henholdsvis 100, 75 og 50g). Men gør som du har lyst.
110 g smør 185 g sukker ½ tsk. vaniljepulver         1 æg | 1/4 dl sødmælk 210 g hvedemel 1 tsk. bagepulver 225 g (mørk) chokolade, grofthakket |
1. Rør smør, sukker og vanilje sammen i røremaskine.
2. Tilsæt mælk og æg og rør igen.
3. Sigt mel og bagepulver sammen og rør i blandingen lidt efter lidt.
4. Vend den grofthakkede chokolade i dejen.
5. Sæt 2 spsk. dej pr. cookie på en bageplade og tryk dem en lille smule ned. Sørg for at der er god plads imellem kagerne da de ”breder” sig under bagningen.
6. Bages ved 180 grader i ca. 14 min.
7. Kagerne afkøles på en rist i ca. 20 min.
Bager du mere end en plade af gangen, kan det betale sig at rotere pladerne halvvejs, sådan at den der først var nederst slutter øverst.
torsdag den 3. november 2011
Penne alla amatriciana
Lysten til at lave denne enkle og dog delikate romerske pastaret fik jeg fra Anthony Bourdain - no reservations in Rome, hvor han får den serveret på et godt romersk trattoria. Rundt om bordet opstår der en ivrig diskussion om hvordan en ægte amatriciana (og carbonara) laves. Og for at det ikke skal være løgn er det også ved at komme til håndgemæng i det lille trattoria - meget underholdende! Se fra ca. 1m 28s inde i klippet.
I al sin skønne enkelhed besår retten af olivenolie, tomat, bacon og pecorino ost, kan laves på 20 min og smager suverænt.
Denne amtriciana lavede jeg med penne, men bucantini, rigatoni, linguini er sikkert også glimrende. I klippet bliver retten lavet med en kort og lidt småbuttet pastatype.
Lidt olivenolie 150-200g bacon Salt Peber | 2½ dl god tomatsovs (fx tomatmarmelade) (eller 3-4 friske tomater skåret i tern) 4-500g pasta, fx penne ca. 100g revet Pecorino (ost) |
1. Varm olivenolie op på en pande og steg bacon sprødt heri.
2. Kog pastaen til den mangler ca. 1-2 minutter og dræn i et dørslag.
3. Tag bacon op og kom tomat eller tomatsovs på og lad det koge lidt ind.
4. Kom bacon tilbage i sovsen og smag til med salt og peber.
5. Tilsæt pastaen og varm den igennem til den er al dente. Vend Pecorino i og server straks.
søndag den 30. oktober 2011
Etiopisk mad, del 3: Shiro wot etiopisk kikærtepuré
Tredje og - for denne gang - sidste del af det etiopiske måltid. I dag er det så kikærtepuréen, Shiro wot (Yderst til venstre på billedet), du får opskriften på. Som med linse tilberedningen, Mesir wot, er dette en basis ret i det etiopiske køkken. Kikærterne er lækkert krydrede, mætter dejligt -og er perfekt mad til mørke efterårsdage, hvor man kan scoope hele herligheden op med fladbrød!
20g smør ½ løg 1 fed hvidløg ½ tsk. sød paprika (eller caynne)        ¼ tsk stødt ingefær ½ tsk. koriander 2 tsk. tomatpuré | ½ tsk. spidskommen ¼ tsk. gurkemeje ¼ tsk. stødt bukkerhorn Lidt friskkværnet peber Lidt revet muskatnød 250g kogte kikærter (ca. 1 dåse) ¼ tsk. salt |
1. Smelt smør ved lav varme og svits løg heri i nogle minutter.
2. Tilsæt hvidløg og svits med 1 minut.
3. Tilføje alle krydderier og svits med i 2 minutter.
4. Tilføj tomatpuré og svits med i 1 minut under omrøring
5. Kom kikærter i og vend rundt til de er dækkede af krydderblandingen.
6. Kom vandet ved, bring det op at koge og lad kikærterne simre ved lav varme i 20 min. Eller mere (tilføj evt. mere vand).
7. Når blandingen er færdig blendes den til en puré. Tilføj om nødvendigt mere vand
torsdag den 27. oktober 2011
Etiopisk mad, del 2: Mesir wot, etiopisk linsepuré
Som lovet kommer her 2. del af det etiopiske måltid og i dag er det linsepureén, "Mesir wot" du får opskriften på. Dette er retten yderst til højre på billedet og er, synes jeg, en rigtig god måde at spise linser på. Denne tilberedning spises som tilbehør til kyllingen og kikærtepuréen "Shiro wot" som jeg uploader opskriften på sidst på ugen, hvis dayjobbet tillader.
10 gram smør ½ løg, hakket 1 fed hvidløg fintsnittet ½ tsk. sød paprika eller cayenne         ¼ tsk stødt ingefær ½ tsk. stødt koriander 2 tsk. tomatpuré | ½ tsk. spidskommen ¼ tsk. gurkemeje Lidt friskkværnet peber 1, 5 dl. røde linser 3 dl. vand ¼ tsk. Salt |
1. Smelt smør ved lav varme og svits løg heri i nogle minutter.
2. Tilsæt hvidløg og svits med 1 minut.
3. Tilføje alle krydderier og svits med i 2 minutter.
4. Kom linser i og vend rundt til de er dækkede af krydderblandingen.
5. Tilføj tomatpuré og svits med i 1 minut under omrøring
6. Kom vandet ved, bring gryden i kog og kog færdig ved svag varme.
7. Når blandingen er færdig blendes den til en puré. Tilføj om nødvendigt mere vand og smag til med salt.
tirsdag den 25. oktober 2011
Etiopisk mad: Doro wot, kyllingestykker i spicy sauce
Etiopien er måske bedre kendt for hungersnød end for gastronomi. Ikke desto mindre byder landet på virkelig lækre retter. Og kan du lide smagfuld og krydret simre mad, vil du sikkert kunne lide etiopisk mad. Typiske etiopiske retter er langtidssimret kød, grøntsager og bælgfrugter, gavmildt krydret med berbere (krydderblanding) og smør.
En håndfuld eller flere af disse retter serveres så på et unikt smagende fladt, blødt, Injera, som er syrnet i tre dage før det bages på en pande. Brødet bruges så som redskab til at scoope de forskellige retter op med. Har du ikke lige mulighed for at lave kan retterne nydes med fx arabiske fladbrød, som dog smager meget anderledes.
Opskriften her kommer i tre dele og i dag får du opskriften på kyllingeretten, doro wot. Efterfølgende, hvis arbejdet tillader, uploader opskriften på røde linser (Mesir wot, til højre) og dernæst den på kikærter (Shiro wot, til venstre).
20 gram smør eller olie 2 løg i skiver 2 fed hvidløg i tynde skiver 1 spsk. sød paprika 1 tsk. stødt ingefær 2 tsk. koriander 1 tsk. spidskommen ½ tsk. bukkehorn |
½ tsk. stødt sort peber ¼ tsk. stødt kardemomme ¼ tsk. allehånde Lidt revet muskatnød 800-1000g kylling underlår 1 dåse tomatpure 5 dl. rødvin, vand eller bouillon |
1. Smelt smør ved svag og svits løg heri i 5-7 min.
2. Tilsæt hvidløg og lad det svitse med i 1 minutter
3. Tilføj alle krydderier og lad dem svitse med (tilføj om nødvendigt mere smør)
4. Kom kylling på og vend det godt rundt så det er dækket af krydderier.
5. Tilføj tomat pure og vand, vin el. bouillon og lad det simre ved svag varme til kyllingen er færdig. Smag til med salt. Er væden kogt for meget væk (eller er for spicy) kan du evt. tilføje mere vand.
Du kan også lave retten med fx stykker af kyllingebryst i stedet for underlår. Jeg synes en pico de gallo passer godt til den version.
søndag den 23. oktober 2011
Listige æbler eller Meyers æblemuffins
Claus Meyer har i bogen Meyers Bageri en opskrift, som er et studie i hvor mange æbler man kan liste ned i en æblemuffins dej. Se det er en studieretning der er noget ved! Jo flere æbler jo mere saftige og velsmagende bliver disse muffins. Og Meyers muffins er super saftige og smager fantastisk!
Tricket er at skære æblerne ud i små tern så de bliver ordentligt integreret i dejen. Disse muffins er krydret med kanel og kardemomme som giver en rigtig god dybde i smagen.
Jeg kunne ikke dy mig for to afvigelser som, når sandheden skal frem, var affødt af nødvendighed. Jeg brugte ½ tsk. stødt kardemomme, da køkkenskabet denne søndag meldte udsolgt for grøn kardemomme. Og så brugte jeg lys muscovadosukker i stedet for brun farin. En enkelt variation blev det også til. Jeg listede lidt hakket lys chokolade i den ene halvdel af de 12 muffins, som Meyers opskrift giver.
½ dl. rapsolie ¾ dl. yoghurt 140g. sukker 75g brun farin el. muscovadosukker     50g hakkede hasselnødder 140g hvedemel | ½ tsk. stødt kardemomme ½ spsk. stødt kanel 1 knsp. fint salt 2 tsk. bagepulver 2 æg 400g æbler |
1. Rør olie, yoghurt og de to slags sukker sammen og tilsæt hasselnødderne.
2. Sigt mel, krydderier, salt og bagepulver ned i en tallerken og rør denne blanding i yoghurt massen skiftevis med æggene.
3. Befri æbler for kernehus, men behold skrællen på. Skær i små tern og vend dem ned i dejen.
4. Kom dejen i muffins forme og bag i ca. 20 min. ved 180 grader (forvarmet ovn).
torsdag den 20. oktober 2011
Malaysisk kyllinge curry med grønne bønner, ris og salat
Denne enkle curry ret med kylling er tilberedt med en gul karrypasta og du kan se ophavsmanden til opskriften, Gordon Ramsay, lave den her. Jeg blev overrasket over hvor nemt det er at lave sin egen karrypasta - det tog sådan ca. 7 minutter med en stavblender. Så i fremtiden vil jeg forsøge mig med både grøn og rød karry. En fordel ved at lave sin egen karry er at du kan styre hvor stærk den skal være, i tilfælde af at ikke alle om bordet er til stærk mad.
Nu kan jeg ikke bryste mig af at være ekspert på det malaysiske køkken, men ikke desto mindre har denne curry en autentisk velsmag. Jeg formoder at noget af det der gør den særlig malaysisk er brugen af stjerneanis. Kan du ikke li' stjerneanis i maden kan den nok sagtens udelades.
3 fed hvidløg 3 røde chilier el. efter smag (kan udelades)          2 stilke citrongræs i tynde skiver 5 cm frisk ingefær, skrællet | 3 skalotteløg i kvarte 1 tsk. stødt gurkemeje 1 spsk. smagsneutral olie |
600 kyllingebryst i tern                     Lidt olie 2 løg i tynde skiver 4 limblade 1 stang kanel 2 stjerneanis | 4 dl. kokosmælk 1 dl. hønsefond 2 spsk. fiskesovs 2 spsk. lys soja 400g grønne bønner Salt & peber |
1. Skær alle ingredienser i grove tern (minus olien) og blend dem, evt. med en stavblender. Kom til sidst olien i og blend til en glat pasta.
2. Steg løgskiver og karrypasta ved middel i ca. 5 min. Tilsæt kyllingestykkerne og steg dem lidt med pastaen.
3. Kom resten af ingredienserne i gryden og lad det simre i ca. 20 min eller til kyllingen er mør.
4. Kom grønne bønner i gryden og damp dem til de er netop møre. Smag til med salt & peber og pynt med koriander.
Retten her kan spises med (basmatis) ris og hvidløgsmarinerede bønner med cashhewnødder og koriander.
Bønner laves som følger:
1. 500g grønne bønner dampes med lidt salt til al dente og afdryppes (evt. i mikroovn).
2. 2 fed hvidløg presses ned i 2 spsk. olivenolie og 2 spsk. eddike. Kom bønnerne i når de er dryppet af og lad dem marinere i blandingen. Smag til med salt.
3. En håndfuld cashewnødder ristes ved medium varme i 2-3 min. - ryst panden fra tid til anden.
4. Inden servering drysses koriander og nødder over.
tirsdag den 18. oktober 2011
Spanske kødboller, ris og hvidkålssalat med mandler
En af mine favorit kogebøger er Tina Scheftelowitz' og Sonja Bocks ret geniale bog Geniale gryderetter og superbe supper som er fuld af mad der smager af noget. Og masser af velsmag er der i disse spanske kødboller som de to damer står bag. Anis, der smager lidt som fennikel, gør sammen med koriander og paprika disse kødboller til noget helt særligt.
Ærlig talt er jeg ikke helt sikker på hvad der gør disse kødboller spanske, for jeg har googlet lidt på det, og har ikke kunne finde brugen af anis på denne måde i det spanske køkken. Nu skal det så ikke hænge på det - kødbollerne smager fantastisk!
4-500g hakket oksekød 100g (ca. 1) løg 1 fed presset hvidløg           1 spsk. vand 1 æg | 2 tsk. koriander ½ tsk. cayennepeber el. sød paprika 1 tsk. stødt (stjerne)anis 1 tsk. salt Peber |
100g (ca. 1) løg 1 fed hvidløg 2 spsk. olivenolie           | ½ tsk. cayennepeber el. sød paprika 1 spsk. tørret basilikum 2 dåser hk. flåede tomater (800g i alt) |
Kødboller: Hak løg og pres hvidløg. Bland alle ingredienser til bollerne og lad dem hvile i min. ½ time. Imens laves saucen.
Sauce: Hak løg og hvidløg og svits dem i olivenolie med basilikum og cayennepeber. Tilsæt tomater og smag til med lidt salt . Simrer ved svag varme i ½ time. Herefter formes kødet til boller og kommes i sovsen.
Salat: Hvidkål skæres i tynde strimler og persillen hakkes. 50-75 gram mandler ristes og det hele blandes sammen. Rør en dressing af olivenolie og eddike, smag til med salt og rør det hele godt sammen.
søndag den 16. oktober 2011
Anmeldelse: Anthon Berg marcipanbrød.
Marcipanbrød fra Anthon Berg er vel nærmest blevet den danske national-chokolade-spise. Anthon Berg har så vidt jeg ved altid stået for kvalitet i forbrugeres bevidsthed. Både i forhold til design og mere udtrykkeligt på hjemmesiden, hvor de skriver at de udelukkende bruger den allerbedste kvalitet af råvarer.
Indpakningen fremstår da også ret elegant. Chokoladen har en mat mørkebrun farve og marcipanen indeni giver den et indbydende udseende. Dog er brødet ikke helt uden lyde og der er lidt småhuller og kratere på undersiden.
Aromaen er god med fin sødme og uden bitterhed og man kan dufte såvel chokolade som marcipan.
Chokoladen har et OK knæk, som jeg dog synes kunne være noget mere sprødt. Marcipanen føles, synes jeg, lidt grov på tungen.
Chokoladesmagen finder jeg god og det er ret positivt at den med blot 54 % kakaoindhold har karakter nok til at skille sig ud. Brødet er ikke for sødt, som det nogle gange kan være tilfældet med marcipanbrød. Imidlertid har selve marcipanen en kunstig smag, formentlig fra abrikoskerner og/eller aroma og som desværre hurtigt kommer til at dominere smagen i den ”forkerte” retning. Abrikoskerner tilsættes ofte marcipanprodukter for at holde prisen nede. Desværre er smagen af abrikoskerner, efter min mening, slet ikke på højde med mandlers og smager ”forkert” i et marcipanprodukt.
Jeg giver marcipanbrødet 7, 4 (oprundet) ud af 10.
Brødet indeholder, ifølge varedeklarationen, både abrikoskerner og kunstig aroma (ethylvanillin) og om det kan man jo så mene hvad man vil om. Men at hævde kun at benytte de bedste råvarer, som firmaet bag Anthon Berg gør på hjemmesiden, er måske at strække den lige vel rigeligt. Jeg kan i hvert fald godt have min tvivl om hvorvidt abrikoskerner og kunstig vanilje i et marcipanbrød fortjener betegnelsen bedste kvalitet råvarer.
Jeg er klar over at jeg tillader mig at kritisere det danske ”nationalbrød”, men min egen ydmyge holdning er at benytter man gode råvarer og behandler dem godt - så burde abrikoskerner være overflødige. At kerner og kunstig vanilje så kan holde prisen nede og lette logistikken er fint nok – og jeg kan sagtens forstå at mange synes at et Anthon Berg marcipanbrød er lækkert - men at markedsføre det som den bedste kvalitet af råvarer synes jeg nok er at strække den lige vel rigeligt.
I sidste ende, kære forbruger, er det Dem der bestemmer!
Etiketter:
Anmeldelser,
Anthon Berg,
Marcipanbrød
tirsdag den 11. oktober 2011
Mexicanske quesadillas med kylling og pico de gallo
Hvem elsker ikke mexicansk mad? Og Quesadillas med kylling og pico de gallo kunne næsten ikke være bedre som balåbner fra det mexicanske køkken på bloggen her.
En Quesadilla er en mexicansk tortilla (majspandekage) fyldt med lækre sager som stegt kylling, ost, tomat, lime og koriander. Det er enkel og typisk mexicansk mad som serveres på de små spisesteder. Denne version smager af gode friske råvarer og er lettere og friskere end pizzeriaerne og caféerne har for vane at lave dem.
Til Quesadilla'en kan man så spise guacamole og noget af den pico de gallo salsa, der også er brugt til fyldet.
En pico de gallo, som betyder "hvad hanen kan samle op", er en slags salsa - eller en frisk miniature salat. En pico de gallo laves med de for hånden værende ingredienser. Typisk tomater, peberfrugter, løg, limesaft og koriander. Chili kan tilføjes hvis man er til det.
Har du en rest kylling til overs er dette en god opskrift at få brugt resterne på.
Quesadillas kan spises som snack, som frokost eller som et let aftensmåltid.
2 tomater skåret i tern ½ rød peberfrugt i tern En smule løg, finthakket Saft af en lime ½ bundt frisk koriander, grofthakket           | 4 tortillaer/wraps 100g reven ost 1 løg i tynde skiver 2 stk. kyllingebryst i tern (el. en rest stegt/kogt kylling) Lidt olie til stegning |
1. Lav først salsaen ved at blande tomater, peberfrugt, løg limesaft og koriander sammen. Smag til med salt og peber.
2. Steg løg ved medium varme i et par et par minutter.
3. Skru op for varmen og brun kyllingebryst i tern. Skru ned for varmen og steg kyllingen færdig. Bruger du en rest kylling så tilføj denne og lad den blive varm.
4. Læg en tortilla på en pande ved medium til svag varme uden fedtstof og fordel lidt ost på den ene halvdel (1 minut). Når osten er smeltet en smule tilføjes pico de gallo og kylling.
5. Fold halvdelen uden fyld ind over halvdelen med fyldet og "luk" quesadilla'en ved at presse ned, således at der dannes en halvmåne.
Tag den af panden og skær i 2-3 skiver og server med pico de gallo, guacamole og evt. cremefraiche. For et mere mættende måltid kan du evt. servere ris og salat til.
søndag den 9. oktober 2011
Æblemuffins med kokos og hvid chokolade
Ainsley Harriot er absolut en af de mest fornøjelige kokke at se på. En af mine personlige favoritter er fra serien ”Gourmet ekspressen”, hvor du kan se Ainsley lave muffins med hindbær og hvid chokolade. Hele herligheden er lagt på Youtube – så kan du altid få et dagligt skud Ainsley! Det er svært at være i dårligt humør efter sådan en omgang.
Og de muffins, ja de skulle selvfølgelig bare prøves! Og de muffins ER gode. Husk at bruge friske hindbær – de frosne giver bare ikke helt samme resultat. Nu spekulerer du mon på hvad i alverden dette har at gøre med æblemuffins med kokos og hvid chokolade. Jo, det her er en udvikling af Ainsleys opskrift, som startede med at jeg tænkte på om ikke æble og hvid chokolade var en god kombi. Og det kan jeg i al beskedenhed bekræfte. Opskriften får du her:
                Muffins med æble, kokos og hvid chokolade
275g mel 75g kokos 1 æble revet Vanilje ½ dl rapsolie           | 1 æg 160g rørsukker 1 tsk. bagepulver 2½ dl. mælk 100g grofthakket hvid chokolade |
1. Bland mel og bagepulver sammen.
2. Rør de øvrige ingredienser godt sammen med en håndmikser.
3. Tilsæt mel og bagepulver og rør sammen
4. Vend chokoladen i og kom i forme.
5. Bag ved 200 grader i ca 15-20. min eller til færdigbagt
Abonner på:
Opslag (Atom)