søndag den 11. december 2011

Anmeldelse: Irmas økologisk balance Mælke chokolade


Denne økologiske og Fairtrade mærkede mælke chokolade er angivet til at være produceret hos Ludwig Weinrich, som bl.a. er kendt for at producere VIVANI serien. Chokoladen har et kakao indhold på 38%, hvilket er forholdsvist højt for en mælkechokolade, som dog kan fås med højere kakao indhold, hvis man er til det. Jeg formoder at dette højere kakaoindhold er en del af forklaringen på den "ny og forbedrede opskrift), idet chokoladen tidligere havde et kakaoindhold på 34%.

Som mand er jeg måske ikke så disponeret for de lyserøde farver på indpakningen og jeg er heller ikke sikker på hvordan det signalerer at dette er en mælkechokolade. Selve chokoladen har en ret flot lys brun farve og er meget glansfuld.

Chokoladen har en god sød duft af kakao med noter af karamel, men jeg savner dog stadig en smule mere power i aromaen.

Chokoladen har et godt knæk - specielt for en mælkechokolade - både når man brækker et stykke af og når man tager en bid. Den smelter godt om end en smule langsomt, formentlig på grund af det høje kakao indhold.

Smagen er ikke for sød og det er godt. Det skinner klart igennem at denne chokolade har et højt kakao indhold. Den har en fin sød smag, men mangler kompleksitet. Ikke at den er fad eller ikke har god smag, den kunne bare bruge lidt mere karakter. Hvis du er på udkig efter en lys chokolade med et relativ højt kakao indhold og som har lidt de samme kvaliteter som mørk chokolade uden denne kraftighed, ville du nok kunne lide denne økologiske plade fra Irmas private label serie.

Jeg giver chokoladen 7, 75 ud af 10.

torsdag den 8. december 2011

Torsk provençale eller torsk med peberfrugt, tomat og hvidløg


Jeg holder meget af et godt stykke fisk. Pandestegt fisk som makrel eller ovnbagt som fx laks. Men når vinteren, som nu, er over os holder jeg meget af at kunne tilberede fisken i en sovs. Og det var lige netop øvelsen i dag. Torsk tilberedt med typiske provencalske ingredienser som olivenolie, tomat, peberfrugt, oliven og hvidløg, som gør at også ikke inkarnerede fiskespisere kan være med. Aioli - ikke at forveklse med hvidløgs mayo - er super godt godt som tilbehør, samt kartofler og grønne bønner. Du kan se en traditionel provençalsk aioli og det øvrige tilbehør blive tilberedt her (starter ca. 5 min 40 s. inde). Til 4 personer:

Skær en rød peberfrugt i strimler og snit 2 fed hvidløg fint. Steg peberfrugt ved høj varme i rigelig med olivenolie. Skru ned til meget lav varme og vent til panden er kølet lidt af inden du svitser hvidløg i 1-2 minutter. Tilsæt en god sjat tomatmarmelade (eller god kraftig tomatsovs - Dolmio kan ikke bruges her) nok til at delvist at dække fire gode stykker torsk (ca. 6-800g) lad det simre til torsken er færdig (ca. 10 min eller mere). Slut af med at tilsætte en god håndfuld sorte oliven som simrer med i 2 min og top med masser af grofthakket persille eller basilikum. Server med kogte kartofler, grønner bønner og aioli.

søndag den 4. december 2011

Chokolade vulkan


I mit køkkenskab er der altid chokolade. Faktisk er der altid flere slags chokolade. ikke kun mørk, lys og hvid, men også chokolade med forskellig karakter og chokoladeindhold. Og jeg kan gå og glæde mig i flere dage når jeg skal lave bage eller lave en chokolade dessert.

Kærligheden til chokolade er ikke noget jeg er født med, men begyndte for nogle år siden, da jeg ”opdagede” Valrhona, den ypperlige franske chokolade, som jeg siden har brugt løs af i groteske mængder. Se, det er en chokolade der kan give dybde og dimension til kager og desserter.

Og karakter er noget denne chokoladevulkan skal have. Chokoladevulkan, er en dessert, som ikke gennembages og som gør at lun chokolademasse løber ud på tallerkenen, når skeen gennembryder den skorpe, der er dannet i den korte bagetid. Det er i hvert fald meningen. De forme jeg bruger er dog for små til at massen stadig er flydende efter bagning eller også skal man bruge glukose i stedet for sukker. Men massen er stadig dejlig chokoladeagtig ”gooey” selvom den ikke vælter ud som lava i denne version. At denne dessert smager sublimt og har en perfekt dybde og tyngde, som god chokolade har – og som passer så godt til denne mørke årstid, skal der ikke herske tvivl om.

Opskriften er ovre fra Newyorkerbyheart, som jeg bare har skaleret ned med en tredjedel.

Chokoladevulkan

100 g god chokolade
100 g smør i tern ved stuetemperatur
2 æg
80 g sukker
25g mel

1. Forvarm ovnen til 175 grader og kom muffinpapir i en muffinform. Jeg får ca. 10-12 af denne opskrift. Men har du større forme bliver din chokovulkan formentlig bedre (du kan da smøre formen med smør – men vær forsigtig det kan være tricky at få vulkanen ud uden den går i stykker!)
2. Smelt chokoladen i vandbad og kom smørret i når chokoladen er smeltet.
3. Pisk æg og sukker hvidt og vend chokolademassen i og slut af med at sigte melet i.
4. Hæld dejen i forme og bag 10 min. Ved 175 grader. Lad dem køle af i 2 min og server. Pynt evt. med flormelis.

torsdag den 1. december 2011

Sølvbede med tomat og hvidløg

Sølvbede


Som lovet kommer her opskriften på Sølvbede med tomat og hvidløg som var tilbehøret på den stegte italienske kylling jeg lavede her. Denne tilberedning fik jeg på et romersk spisested som med en selvfølgelighed blev serveret i et stort fad så alle ved bordet kunne forsyne sig.

Og forsyne os det gjorde vi, for sølvbede er et stykke virkelig velsmagende grønt og i denne enkle ret får den, som amerikanerne siger, lov at skinne. Jeg måtte derfor hjem at se om jeg kunne gøre romerne kunsten efter. Og det var egentlig ikke svært for søvlbede er virkelig lækker, det eneste problem er at bedene, der bl.a. også findes i en "rød" variant, ikke ses så tit i handelen. Jeg køber dem på de økologiske markeder rundt omkring i byen når jeg kan komme til det. Somme tider kan de dog også fås hos grønthandleren. Tilberedningen her gør sig godt til enkle retter med kød eller fisk.

Nok snak, sådan gør du:

Et bundt sølvbede skylles grundigt og stænglerne separeres fra bladene. Begge dele skæres i passende stykker. Derudover skal du presse 1-2 fed hvidløg og skære 1-2 tomater i tern.
Varm god olivenolie op på en pande og steg stænglerne heri i nogle minutter. Tilsæt blade og steg i 1 minut. Skru ned for varmen til lav og steg hvidløg i 1-2 minutter (sørg for at der er olie til dem). Tilsæt tomater og 2½ dl. vand og lad det simre i 5-10 minutter. Der skal være en smule vædde tilbage som "sovs". Smag til med salt og peber og anret evt. med frisk basilikum.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...