For nogle uger siden havde Søndagsavisen en artikel hvori frosne og billige kyllinger (max 25 kr. /kg) havde klaret sig
markant bedre end de dyrere og ferske kyllinger. Resultatet er lidt udfordrende
for en madblogger, der går bare en lille smule op i kvalitet. Men resultatet
vækkede også min nysgerrighed og da jeg elsker at komme til bunds i tingene,
besluttede jeg mig for at sætte mig lidt ind i sagen.
En hurtig Google søgning gav ikke rigtig noget. Ingen
bloggere (eller andre medier) synes at have kommenteret på det overraskende
resultat. Nogle medier rapporterede blot resultatet uden at stille sig kritisk
an.
Det er også på tide at jeg går til bekendelse. Jeg nærer
ikke større tillid til dagbladenes mad tests eller deres eksperter. Jeg
betvivler som sådan ikke at de er kvalificerede til opgaven, men ofte synes jeg
at deres tests lader meget tilbage at ønske. Derudover er der rigtig mange
modstridende resultater i aviserne. Fx er det ikke så længe siden at
Søndagsavisen i en test viste at forbrugerne rent smagsmæssigt foretrak de
kvalitetsprodukter frem for billige (og ringere) produkter. At forbrugerne så undlader at købe dem
pga. prisen er en anden historie.
I eksemplet med kyllingen ser jeg flere problemstillinger. Fx
er kyllingerne tilberedt efter en metode de færreste benytter (eller har hørt
om). Et andet problem er at kyllingerne er indkøbt to dage før den er
tilberedt. Det betyder så at de frosne kyllinger kunne tø op, mens de ferske
lige bliver to dage ældre. Endelig mangler der test af fx en økologisk kylling på frost
(der er en fersk økologisk med). Og også Bornholmer kyllingen, som kan fås både
fersk og frossen i supermarkederne, er kun med i den ferske version.
Men måske er den største mangel er at der ingen refleksion er over resultatet.
Men, men, men… når ret skal være ret er en perfekt stegt
kylling, med sprødt skind noget af det lækreste man kan sætte tænderne. Så kyllingen her, kan være startskuddet på et
eksperiment. Denne var en fersk fransk økologisk en af slagsen jeg fandt i
Irma.
Spørgsmålet var så bare, hvordan man får den perfekte
kylling, som er saftig, smagfuld og har sprødt skind. Og det på gammeldags
manér, dvs. ikke noget med molekylær gastronomi her, tak. Den skal kunne laves derhjemme en søndag eftermiddag. Efter at have googlet lidt
rundt fandt jeg en opskrift på en klassisk stegt kylling på BBC.
Kyllingen lægges på end bund af grøntsager og rodfrugter, gnides indvendig og
udvendig med salt. Og skindet gnides med smør.
Resultatet blev en overraskende saftig og mør kylling, med
sprødt skind. Nu havde jeg ikke samtidig tilberedt de andre kyllinger, så jeg
kunne sammenligne, men jeg havde noget svært ved genkende de hårde ord
Søndagsavisens testpanel generelt havde. Og ordene blev i hvert fald gjort til skamme. Kyllingen blev med stort velbehag
fortæret rub og stub. Opskriften på tomatsalaten kan du se her. Next up, er en frossen Bornholmer kylling.
- 4 gulerødder skrælles og deles først på langs og dernæst endnu en gang på langs, så du får fire lange stænger pr. gulerod. 2 løg skæres i kvarte. 4 fed hvidløg pilles og grøntsagerne lægges på bunden af et fad.
- Kyllingen gnides med groft salt indvendig og udvendig. Gnid skindet ind i 25g smør og bind kyllingen op.
- Læg kyllingen på grøntsagerne og kom 2 dl vand i bunden af fadet. Kyllingen steg ca. 15 pr. 250g ved 175g, til skindet er gyldent og lækker. Er skindet ikke helt sprødt nok kan du give den 5-10 min. mere.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar