Jeg har tidligere skrevet indlæg om frugtsalat med friske figner og at jeg
nemt kan spise 10 stk. frugt på en dag (det er dog sjældent jeg kommer helt
derop). En af grundene til mit ”overdrevne” indtag af frugt er at jeg har langt
til arbejde; en afstand jeg dagligt tilbagelægger på cykel – frem og tilbage og
i al slags vejr. Så i løbet af dagen består mange af mine ”mellemmåltider” af et
stykke frugt og om aftenen er jeg tit set sætte en skål frugtsalat med de fantastiske Reine Claude blommer til livs.
Med et sådant frugtforbrug sker det ret sjældent at jeg har
noget frugt, der skal bruges op her og nu. Men ikke desto mindre fandt jeg mig
selv med en gang nektariner, der skulle bruges - nu og her.
På trods af at jeg ikke er den store marmeladespiser og selvom
jeg faktisk havde flere alternativer at vælge imellem, var det marmeladen der –
i videnskabens navn - løb af med valgsejren. Jeg har nemlig altid haft svært ved at
få en marmelade til at holde sig i mere end et par uger (jeg ønsker ikke at
bruge Atamon eller andet) og så kom jeg i tanke om at man i gamle dage
henkogte sin marmelade for at få den til at holde længere.
Og hvis jeg har forstået det rigtigt, betyder henkogning at du
kommer dit færdige syltetøj (eller hvad det nu er der skal henkoges) på glas, skruer
låget på, sætter glassene i en gryde med vand der koges i ca. 10 min., således
at du slipper af med en hel del mikroorganismer, der ellers ville formere sig i glasset.
Inden jeg kom marmeladen på glas blendede jeg den for at få den glat og cremet. Nektarinmarmelade får efter kogning en smuk rød farve, faktisk
lidt ligesom kvædemarmelade. Og så smager marmeladen i al beskedenhed fantastisk.
Så selv om jeg ikke er den store marmeladespiser, kunne jeg godt finde på –
bare en gang imellem, og i hvert fald til kvædesæsonen starter - at lade
nektarinerne blive overmodne.
800g nektariner 325g sukker | Saft af ½ citron Skallen af en citron, revet |
2. Bland alle ingredienserne i en kasserolle og lad det koge ved svag varme i ca. 30-40 min. til marmeladen har fået en smuk rød farve. Smag om nødvendigt marmeladen til undervejs med mere sukker eller citron
3. Blend marmeladen og kom den på glas. Skru låget på.
4. Fyld en gryde med kogende vand og sæt syltetøjsglassene i gryden. Lad det simre i 10-15 min. Lad glassene køle helt af inden marmeladen evt. opbevares på køl.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar