I dag er der flere og flere kogebøger med tips og tricks,
til hvordan man undgår madspild. Og ris er faktisk noget af det jeg har haft
sværest ved. Enten laver jeg for lidt, fordi jeg hader at skulle smide noget
ud, eller som det sker mest, laver jeg en lille smule for meget som så må ryge
ud, hvis ikke det kan kommes i madpakken næste dag.
Imidlertid er der retter, som får folk til bevidst at lave
for meget af, som når man koger ekstra kartofler eller kød til næste dag biksemad.
Og stegte ris kan meget vel være Asiens pendant til vores biksemad. Jeg ved
ikke rigtig om det tæller som ”stop” madspild, men denne gang kogte jeg bevidst
dobbelt så meget ris som normalt, for at afprøve stegte ris.
Ris er en ret taknemmelig ingrediens, fordi du i kan blande praktisk
taget hvad du nu har af rester i. Princippet er at du steger lidt løg og hvad
man ellers har af grøntsager, svitser ris og æg med og blander kød og flere
grøntsager i og smager til med soja- og evt. østerssovs.
Og så har du enten en ret i sig selv, eller tilbehør til kød,
fisk eller whatever. Selv lavede jeg honning-soja marinerede kyllingespyd til. Og det gode ved netop den kombi, er at begge ting er halvt færdige, når du kommer hjem så du har til en hurtig gang aftensmad (30 min., vil jeg tro).
Og er man virkelig hardcore omkring stop af madspild, er det gode at man altid kan spise en rest stegte ris næste dag. Eller man kan smide flere rester i og begynde forfra.
Og er man virkelig hardcore omkring stop af madspild, er det gode at man altid kan spise en rest stegte ris næste dag. Eller man kan smide flere rester i og begynde forfra.
2½ dl ris 5 dl. vand ½ tsk. salt 1 spsk. olie 1 løg, hakket eller skivet | 2 fed hvidløg, finthakket 2 æg 1-2 spsk. østerssovs 1-2 spsk. sojasovs Evt. en rest, kød el. grøntsager |
1. Kog risen i vand med salt og kom den i køleskabet til dagen efter (brug en rest tilsvarende mængde kogt ris fra aftenen før).
2. Varm olien op på en pande og svits løgene i ca. 5-8 min ved svag/middel varme. Tilsæt hvidløg og steg med i 1-2 min.
3. Tilsæt æggene og rør dem hurtigt rundt så de bliver brudt i mindre strimler og steg dem med til de er netop færdige.
4. Tilsæt ris (og evt. kød) og varm godt igennem i nogle minutter, Smag til sidst til med soja og østerssovs, varm igennem i 1-2 min. og server.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar