Ikke fordi jeg kun laver mad af rester, men der er ikke noget bedre end at kunne få brugt resterne op. Ikke kun for de håndører man kan spare, men lige så meget for ikke at smide alle rester i køleskabet, for så alligevel at smide det hele ud sidst på ugen (og enhver der har prøvet at smide mugne rester ud sidst på ugen, ved hvad jeg taler om). Denne ret behøver du heldigvis ingen rester for at lave. Men har du lavet for meget ris, som jeg tit har for vane at gøre (for der må jo ikke mangle noget) kan du bruge overskuddet til at fylde i en hel kylling.
Kogt ris steges med løg, krydderier, mandler, hakket lam eller oksekød og fyldes i kylling, der steges i ovnen. Når kyllingen er færdigstegt deles den i stykker og serveres på risen. I den oprindelige opskrift, som jeg har lært at kende af en palæstinensisk husmor, steges mandlerne med i kyllingen. Jeg synes dog at mandlerne bliver bedst, hvis de ristes og drysses over risen inden servering, så de bevarer deres ”crunch” og ikke ender med at blive bløde som i den oprindelige version.
Fyldet udmærker sig blandt andet ved at kunne varieres i det uendelige. En rest couscous og bulgur kan bruges til at fylde i kyllingen i stedet for ris. Bland evt. persille, koriander eller hakkede friske tomater i fyldet. Og figner, hvis du er til den slags, er jeg sikker på, vil gøre sig godt som fyld. Friske grøntsager og salater passer godt som tilbehør. Marokkansk gulerodssalat eller salaten med spidskål og granatæblekerner er bud.
1 hel kylling Lidt olie/smør 250g hakket lam/okse ¼ tsk. stødt kardemomme 1 tsk. sød paprika 1 tsk. koriander | ½ tsk. spidskommen ½ tsk. allehånde Lidt revet muskatnød 1½ dl. basmati ris (eller ca. 400g kogt ris) 30g pinjekerner 50g mandler |
1. Start med at koge basmatiris i 3 dl. vand og lidt salt, hvis du ikke har en rest ris du skal have brugt.
2. Svits det hakkede kød i smør eller olie. Når kødet har taget en smule farve tilsættes alle krydderierne. Lad det stege lidt inden du tilsætter kogt basmati ris. Smag til med salt & peber.
3. Rør blandingen godt sammen og fyld så meget der er plads til i kyllingens hulrum. (Er der mere fyld tilbage gemmes det og varmes på panden inden servering).
4. Gnid lidt smør/olie på kyllingens skind og drys evt. med lidt salt. Steg kyllingen ca. 1 time og et kvarter ved, 180 grader.
5. Imens ristes mandler og pinjekerner på en tør pande, ca. 3 min. ved middel varme.
5. Drys mandler og pinjekerner på risen, skær kyllingen i portioner og server på risen.
6. Pynt evt. med hakket persille og granatæble.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar