I frugtkagernes stjernespækkede hall-of-fame nyder kvædekagen næppe nogen berømt tilværelse. Hvilket er lidt underligt, når vi her til lands er så gode til æbler og ikke mindst æblekager. Kvæden, er en frugt noget lig æble, men med en parfumeret smag og duft, som på en gang er syrlig og sød. Kvæderne var tidligere meget almindelige i danske haver, men dem vi får nu kommer fra bl.a. Spanien og Tyrkiet. Kvæderne er (stadig) i sæson, for jeg ser dem ofte hos grønthandlerne, hvor de ligger og ser indbydende ud. Og det er lige netop der du kan købe dem, hvis du da ikke lige har et kvædetræ stående i haven.
Kvædekagen her er et resultat af et uheld (af den ”gode” slags) og sidste års ”kvædecraze”, hvor jeg udtænkte forfærdeligt mange måde at bruge kvæde på, men som kun udmøntede sig i kvædemarmelade, som til gengæld også var rigtig god, hvis jeg selv skal sige det. Så bliv ikke overrasket, hvis du til næste efterår finder opskrifter på tagine med kvæder, kvæder og lam samt kvæder kogt i solbær (til gengæld bliver jeg overrasket hvis jeg virkelig får lavet alt det).
Så i denne kage, som er en videreudvikling af en opskrift i bladet Sæson, erstattede jeg blot æblestykker med kvæde.
Jeg har flere steder læst at kvæder kan være hårde som sten
og jeg har advaret om at udvise forsigtighed, når du skærer i kvæden her, hvor du også kan læse om hvordan du udstener og skærer kvæderne til. Og
får du fat i nogle meget hårde kvæder, skal de måske koges/pocheres i 20 min,
inden de kommer ned i kagedejen, for at blive helt møre.
De kvæder jeg havde fået fat i kunne spises som de var (og
lækre var de også) og kom derfor direkte ned i dejen.
600g kvæder (ca. 2 stk) 100g smør 100g sukker 150g marcipan, revet | 2 æg 150g mel 2 tsk. bagepulver 2 øko klementiner, saft og skal |
2. Riv skallen af klementinerne og pres saften og stil til side.
3. Pisk smør og sukker sammen og rør marcipan og æg i.
4. Tilst mel, bagepulver samt saft og skal af klementinerne.
5. Kom i en springform (eller andet fad) beklædt med bagepapir og bag 30-40 min (eller til færdig) i en forvarmet ovn, ved 175 grader.
Det er en noget ufærdig opskrift
SvarSlet