Jeg har lavet mange spandfulde af gode og hæderlige frikadeller efter forskellige opskrifter og principper. Og selvom de blev gode var det alligevel som om de lige manglede det sidste. Men ved et "uheld" kom jeg de perfekte frikadeller et pænt skridt nærmere. "Uheldet" ville det sådan at jeg ved en fejl fik indkøbt hakket kød med en fedtprocent på 16-20 i stedet for det jeg plejer, nemlig 8-12%. Frikadellerne blev super gode og du får her både min opskrift samt tips til lækre frikadeller. Forstå mig ret, du får stadig meget lækre frikadeller af kød med 8-12 i fedtprocent, men mere fedtfattigt kød end det synes jeg er mindre velegnet til deller.
1. Rør kødet sejt med salt før de øvrige ingredienser tilsættes. Det kan tage fem minutter. Ved at røre kødet sejt opnår man en god konsistens i frikadellen, som gør den fast, men blød, og du undgår at strukturen virker for porøs.
2. Brug hakket kød med et relativt højt fedtindhold (mellem 16 og 20%)
3. Du kan bruge både hakket kalv & flæsk el. 100 % hakket svinekød.
4. Du kan sagtens bruge fx hakket okse, lam. Blot skal dette have samme fedtprocent.
5. Brug mælk eller vand som væske. Brug ikke bouillon.
6. Steg frikadellerne i rigeligt olie og smør og sørg for med en ske at hælde lidt af fedtstoffet over frikadellerne fra tid til anden.
7. Det er masser af plads til variationer over dette tema. Du kan fx tilføje krydderurter som persille, purløg, koriander, løvstilke og krydderier som muskatnød og allehånde. Revne gulerødder og andet grønt giver herlige "grønne" frikadeller.
Og så til basis opskriften på rigtig gode frikadeller:
400-500g hakket svinekød, 16-20% 1 æg 1 dl. mælk eller vand 1 løg, finthakket | ½ dl (hvede)mel 1 tsk. salt Friskkværnet peber Olie & smør til stegning. |
1. Start med at røre kød og salt sejt. Rør derefter alle ingredienser undtagen fedtstoffet sammen og lad farsen hvile i køleskabet.
2. Form til frikadeller og steg i rigeligt med fedtstof, som under stegningen fra tid til anden øses over dellerne.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar