En af de mere eller mindre faste rutiner i mit køkken er med jævne mellemrum at producere en omgang "tomatmarmelade" som jeg døbt den langtidssimrede tomatsovs. Fordi den smager som slik. Med tomatmarmelade på hånden (eller i køleskabet) er aftensmaden sjældent en tidskrævende affære. Og det gode ved den er at du kan bruge tomatsovsen som base i mange forskellige retter. Jeg har bl.a. blogget om penne med tomat og mozzarella, pasta alla amatriciana og pasta med tomat og grov pølse.
Nogle gange er jeg ”heldig” og svaret giver sig selv, som nu,
hvor grønthandlerens baby auberginer og mini courgetter simpelt hen var for
fristende til at jeg kunne lade dem falde i de øvrige kunder hænder. Så hvad
laver man, når man har tomatmarmelade og de fineste baby grøntsager på hånden?
Ratatouille. Den provencalske grøntsagsret er i den
klassiske version indbegrebet af det gode franske landkøkken. Og den klassiske
version var den jeg først havde i tankerne som en god endestation for
tomatmarmeladen. Og den får du da også opskriften på her.
Men da jeg nu havde både babycourgetter og babyauberginer
ville jeg, nu jeg var i ratatouille territorium, også bruge til at lave i en
version, som du måske kender fra filmen, Ratatouille, udviklet af kokken Thomas
Keller. Og begge versioner smager rigtig godt.
Thomas Kellers version er grøntsager (auberginer,
courgetter, tomater) skiver ultratyndt, lagt på en bund af tomatmarmelade og
bagt i ovnen ved svag varme. Den lange skånsomme tilberedning gør at
grøntsagernes smag intensiveres, og denne version har virkelig sin berettigelse
på trods af den altså er anderledes end den traditionelle.
Det gode ved traditionelle ratatouille er at den kan bruges
og varieres i det uendelige. Du kan bruge den som ”sovs” til pasta, tilsætte
pølse (af den grove type) og få en rustik ret ud af det. Du kan toppe den med
afdryppet yoghurt, feta eller mozzarella eller du kan spise den som den er, som
tilbehør til fx ovnbagt kylling.
Det kan være en god idé at riste de forskellige ingredienser på en pande, hver for sig, til de stadig mangler et par minutter og lade dem simre færdig i tomatmarmeladen. På den måde bliver grøntsagerne ikke udkogte, som det nogen gange kan være problemet med den ”klassiske” ratatouille.
Skulle De, kære læser, derimod fået lyst til at prøve Thomas
Kellers version af ratateouille fra filmen, så kig med om et par dage. Man kan
jo aldrig vide, hvornår en opskrift på nævnte ret – helt tilfældigt naturligvis – dukker op her på
bloggen!
4 babyauberginer i tern 4 babycourgetter i tern 1-2 løg i tern ½ rød peberfrugt i tern | ½ gul peberfrugt i tern 1 glas tomatmarmelade (eller god tomatsovs) 3 fed hvidløg, finthakket Olivenolie |
2. Kom alle grøntsagerne tilbage på panden med tomatsovs og varm igennem til grøntsagerne er færdige. Server varm eller lun. Tilsæt evt. krydderurter som fx persille, rosmarin, timian.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar