mandag den 25. februar 2013

Israelsk salat med variationer

I en række af mine blogindlæg foreslår jeg hvordan du kan variere en opskrift eller en fremgangsmåde, fx i dette indlæg om en israelsk salat. Variationer er sjove og spændende og nogle kan endda give indtryk af en helt ny ret.

Det er nu ikke fordi de variationer jeg foreslår, er så vidtgående og det er måske derfor jeg ikke har haft for vane at give varianterne et selvstændigt indlæg. Indtil for nylig i hvert fald, hvor en foodie ven jeg delte et måltid med sagde at han elsker at smage på så mange versioner af en ret som muligt.

Lidt ligesom at smage samme ret tilberedt af forskellige mennesker og restauranter. Og måske er det ikke nogen helt dårlig idé, for med lidt held kan variationerne være med til at give inspiration til nye retter. Så her er tre variationer af salaten.
Israelsk salat med glaskål og rødløg


Israelsk salat består i sin grundstruktur af finthakket agurk og tomat med en dressing af olivenolie og citron. Den spises på alle tidspunkter af døgnet - også til morgenmad! Salaten er nok ikke specielt israelsk (palæstinenserne, har jeg ladet mig fortælle, kalder det en arabisk salat) og mange middelhavslande har da også deres variation af denne type salat.  
 
Israelsk salat in the making
Til de finthakkede grøntsager kan du så tilføre yderligere hakket grønt, som fx peberfrugter, glaskål, radiser og løg. Krydderurter som persille, mynte, purløg og dild. Og så evt. slutte af med noget crunch i form af kerner, pinjekerner eller nødder.

Tricket er at bruge så friske råvarer som muligt og servere salaten straks den er tilberedt.

De tre varianter jeg har valgt at lave her er lavet på en grundstamme af tomat, agurk og rødløg. Hertil er lavet en variation med glaskål i fine tern, der giver ekstra crunch og sødme. En anden variation er med persille og mynte og endelig en variation med krydderurter som er toppet med tahin (igen en salat der er mere arabisk end israelsk).

Israelsk salat med tahin

Israelsk salat
1 lille agurk i tern (ca.100g)                  
1/4 rødløg, finthakket
200g tomater, i fine tern
½ glaskål (ca. 150g), i tern
Salt
Peber
1-1½ spsk. friskpresset citronsaft
1-1½ spsk. olivenolie

1. For basisversionen blandes alle ingredienserne og smages til med salt, peber, citron og olivenolie.
2. For versionen med krydderurter blandes hakket mynte og persille i salaten.
3. For versionen med tahin: Udelad citronsaft og olivenolie og rør i stedet 1-2 spsk. tahin med samme mængde vand. Rør tahini i salaten til alt er dækket af blandingen. Drys evt. yderligere krydderurter over og server straks.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...