mandag den 8. april 2013

Thai kylling i grøn karry og auberginer

Thai kylling i grøn karry

Det er snart blevet til en tradition for os at benytte forårets helligdage, som påsken, store bededag, himmelfartsdag mv. til at lave thai mad.

Jeg har efterhånden lavet grøn thai karry en del gange. De fleste gange efter gehør, så at sige. Svitset løg, hvidløg, citrongræs og ingefær i lidt olie. I med kokosmælk, grøn karry pasta (købt) og kylling og serveret med ris. Og grøn karry smager fortræffeligt.


Og det er vel et godt eksempel på hvordan man ikke laver en autentisk thailandsk karry. Jeg er nu blevet klogere på den for mig ukendte – og autentiske – fremgangsmåde at lave en karry på, nemlig cracking the coconut milk. Men tilbage til det om lidt.

Thai auberginer, citrongræs og galanga
Det første man skal gøre er at forsyne sig med friske thailandske råvarer som galanga, citrongræs, ingefær, koriander og limeblade (som dog typisk fås på frost). Andre varer som grøn karry pasta og fiskesovs kan holde sig i evigheder i køleskabet. Jeg har skrevet om hvor du finder i ingredienser til din thai mad her.
 
Men tilbage til at cracke kokosmælken. Processen har til formål at stege karrypastaen i olien fra kokosmælken. Jeg er ikke helt sikker på præcis hvorfor, men det har tilsyneladende noget at gøre med at få skildt kokosolien fra kokosmælken for at få stegt/kogt karrypastaen ind, snarere end at koge den og derved opnå en bedre smag.

Det man gør, er at stege karrypastaen i lidt olie og derefter tager man den faste creme, der sidder i toppen af dåsen med kokosmælk og steger/simrer med pastaen i 5-10 min. til det er blevet til en oliet masse. Herefter kan man tilsætte de øvrige ingredienser og simre retten færdig.


Limeblade og færdig ret
 
En anden metode, der giver masser af smag, som vi ikke bruger herhjemme (sikkert fordi den er tidskrævende og fordi kogebogsforfatter gerne vil gøre det nemt for læserne) er at blende ingredienser som galanga, ingefær, skalotteløg mm. Til en pasta der kan supplere den færdigkøbte med frisk smag.

Du får ikke helt samme (gode og friske) smag ved blot at tilsætte ingredienserne i mindre stykker. Min teori er at smagene træder tydeligere frem i karry retten i form af en pasta og giver din karry et mere raffineret og autentisk udtryk.

Thai kylling i grøn karry og auberginer
 
1 spsk. olie
5-600g kyllingebryst i tern
1-2 tsk. grøn karry pasta
1 løg, i skiver
2 stilke citrongræs, halveret
ca. 10 limeblade
5 cm galanga rod i skiver
3 cm ingefær, finthakket
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. stødt spidskommen
1 ds. kokosmælk (400 ml)
2 dl. kyllingbouillon el. vand
2 tsk. fiskesovs
6 små thai auberginer, i kvarte
2 tsk. palmesukker (kan udelades)
2 stilke hellig basilikum (kan udelades)

 

1. Har du mod på at blende en karrypasta, blender du løg, galanga, ingefær citrongræs, koriander og spidskommen. (laver du ikke pastaen, springer du dette punkt over)
2. Varm lidt olie op i en gryde og steg grøn karrypasta heri i 1 minut. Har du blendet ingredienserne ovenfor til en pasta steges disse med også.
3. Åbn dåsen med kokosmælk og skrab den faste del, der sidder på toppen ud med en ske og og kom det over i gryden. Steg karry pastaen heri ved svag varme og under imrøring i 5-10 min. Er der ingen fast creme, kommer du 5 spsk. af mælken over i gryden og steger pastaen heri. Har du ikke blendet ingredienserne kommer du løg, galanga, ingefær citrongræs, koriander og spidskommen i nu.
4. Tilsæt de resterende ingredienser undtagen basilikum og auberginer og lad det simre til kyllingen mangler ca. 7 min.
5. Når der resterer 7 min tilsættes auberginerne og simrer med de sidste 7 min. Hellig basilikum tilsættes og simrer i 2 min. Smag evt. til med fiskesovs. Server med jasmin ris.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...