tirsdag den 10. april 2012

Grillede sardiner og Tamam salat





En af de bedste salater jeg nogensinde har fået var på en lille græsk-tyrkisk restaurant ved navn Tamam på Kreta. Kreta, og specielt området ved Hania, byder på rigtig mange restauranter og taverner. De fleste er, efter danske standarder, billige. Pizza er sjovt nok en anden sag og koster stort set det samme som herhjemme. Og at handle i supermarkederne er vel lige så dyrt som herhjemme. At det er relativt billigt at spise på restauranterne skyldes formentligt at Grækenland har en af de laveste minimumslønninger i EU.

Ferie betyder at en betragtelig del af vores måltider indtages på restauranter og taverner, som der er et, synes det, uendelig antal af. Desværre er maden ofte ret ligegyldig og det er de samme gamle travere, der serveres. Gamle travere – eller old school retter–kan nu sagtens være gode, men alt for tit lægger restauranterne ingen form for stolthed i projektet. Grækernes nationaldip, tazikien fx, er mange steder købt færdiglavet på spande, som man køber salatmayo, og er karakterløs. Det handler udelukkende om at få bespist turisterne hurtigst og billigst muligt. Når sæsonen så er slut lukker de fleste af restauranterne og er derfor ikke nødt til have goodwill hos de lokale kunder. De skal med andre ord ikke holde et vist niveau hele året for at overleve.

Heldigvis findes der også et antal gode restauranter. Også nogle som serverer autentisk – men anderledes - mad. I den gamle by i Hania, beliggende ved havnen, findes flere gode restauranter og en af dem er Tamam, der specialiserer sig i det græsk-tyrkiske køkken. Restauranten er en smule dyrere end så mange andre, men du får god valuta for pengene (forretter og hovedret + vand koster ca. 15 euro pr. person).

Og det er vel egentlig ret billigt. Vi fik grillet lam med tomat, yoghurt og pitabrød. Forskellige slags grillet kød på spyd, forskellige salater og stegte frikadeller af squash og fetaost med krydderurter. Alt sammen virkeligt lækkert.

Da vi trådte ind i restauranten forventede vi ikke at det var en salat der ville overraske os mest. Men det var lige hvad det var. Salaten var en blanding af forskellige salater som Romaine og spidskål, mynte, persille og toppet med valnødder og avokado. Og den salat er bare god!

Egentlig virker retten hverken græsk eller tyrkisk. Men hul i det – den smager pragtfuldt! Så hvis du en dag er sulten og befinder dig på de kanter – og er på jagt efter et godt måltid mad, så kan jeg klart anbefale restaurant Tamam!

Tamam Salat
½ Romaine salat i stykker
¼ rød spidskål i fine strimler
1-2 små orientalske agurker skrællet og skåret i tern 
10-12 cherrytomater, i kvarte
30g ristede valnødder
½ avokado
1 spsk. græsk yoghurt eller skyr
Olivenolie & eddike
Lidt ”dild” fra en fennikel, finthakke
½ håndfuld frisk mynte, finthakket
1 håndfuld persille finthakket
Salt

1. Skær først ribberne væk fra Romaine salaten. Skær derefter bladende i stykker.
2. Mos ½ avokado med yoghurt, smag til med salt.
3. Bland alle ingredienserne undtagen til salaten sammen (undtagen avokadomosen) og kom olie/eddike over. Smag til med salt og bland godt sammen. Top med avokadomosen.

Vil du have grillede sardiner til din Tamam salat kan du benytte følgende fremgangsmåde. Rens sardinerne, dryp salt og olivenolie over og gril dem (fx i ovnen ved 200 grader). Server med citron.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...