søndag den 29. april 2012

Oksekød i grøn karry med auberginer



Halvdelen af fornøjelsen ved at lave mad fra verdenskøkkenet er jagten efter specielle råvarer. Det er langt fra altid tiden er til det og i de tilfælde må man lave forenklede versioner, efter det for hånden værendes princip. Men somme tider er det bare fedt at give sig tid til at shoppe rundt efter de rigitge råvarer, fx når du har lyst til at lægte thailandsk mad. Området bag Københavns Hovedbanegård (Halmtorvet og Istedgade) er pakket med små specialbutikker, med alt hvad du kan ønske dig til thai køkkenet. Og her kan du få dækket behov som thai basilikum, ærte auberginer, galanga, citrongræs, limeblade og what not.  
3 slags mini auberginer og hakket citrongræs
3 slags mini auberginer, thai, albino og kinesiske. Finthakket citrongræs til højre.
Jeg ved ikke noget bedre end at snuse rundt i disse små butikker og få brugt en mindre formue på eksotiske grøntsager og råvarer (nogle af dem har jeg aldrig set eller hørt om før). Det er lidt som at gå på eventyr - bare for voksne. Og så er det bare hjem i køkkenet og fyre op under gryderne.

Selv om der skal bruges lidt ekstra tid ved skærebrættet på de mange ingredienser opvejes det af fornøjelsen at have de autentiske råvarer ved hånden. Og det kan smages. Galanga, som smager lidt af ingefær har en blank, hvidlig skræl. Den er hårdere og smager og dufter lidt af frugt - æble synes jeg. Og giver et lidt frugtigt pift, som klæder en curry ret.


Galanga, citrongræs, limeblade og ingefær
Fra venstre, galanga, citrongræs, limeblade og ingefær
En af de knap så velbevarede hemmeligheder ved grøn karry er at den kan spises på alle tidspunkter af døgnet. En grøn thai karry kan man altid spise. Og derfor er det en perfekt ret at lave når vejret, som nu, ikke helt har bestemt sig for om det er regnfuldt forår eller behagelig forsommer.

Oksekød i grøn karry
Lidt olie
5-600g okseklump i tern        
1 spsk. grøn thai karry pasta ;
2 stilke citrongræs, hakket
1 løg i skiver
2 fed hvidløg, finthakket
1½ dl vand          
5-6 limeblade
1 spsk. fiskesauce
3 cm ingefær, skrællet og fintakket
5 cm galanga, skrællet og finthakket
1 dåse kokosmælk (4 dl)
6 mini auberginer i kvarte
1 håndfuld hakket koriander 

1. Svits løget i olien ved svag varme i 5 min. Tilsæt ingefær, galanga og citrongræs og steg med i 2 min. Tilsæt hvidløg og steg i 1 min. yderligere.
2. Tilsæt kødet og brun det ved høj varme i 1-2 min.
3. Tilsæt de resternde ingredienser undtagen auberginer og lad det simre til kødet er mørt,
4. Når der mangler ca. 10 min. af kogetiden tilsætter du auberginer.
5. Smag til med salt. Server med jasminris og top med grofthakket koriander.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...