torsdag den 14. marts 2013

Libanesisk aubergine salat: salatat al raheb


I mellemøsten er der et ordsprog der går på at en ung kvinde først er giftemoden når hun kan 1000 retter med aubergine, hvilket vel dybest set siger en masse om kvinder og auberginer (eller den måde man ser dem på).

Og det betyder, går jeg ud fra, at langt de fleste tilberedninger med auberginer fra regionen er kreeret af kvinder, der har travlt med at blive gift eller få deres døtre gift. For slet ikke at tale om det marked der må være for tykke kogebøger med aubergine opskrifter.

På den baggrund er det måske ironisk at navnet på salaten her betyder ”munkens salat” på arabisk, angiveligt efter den anonyme og altså ikke særlig giftelystne munk, der har opfundet den.

Salaten er en mezze eller forret og serveres derfor som en del af indledningen til måltidet og ikke som tilbehør til fx fisk, kød eller fjerkræ, selvom den egner sig fortrinligt til det.


Salaten er enkel at tilberede og er meget lækker. Bagte auberginer moses groft med en gaffel og blandes med hvidløg, persille, tomater, olivenolie, citron og lidt salt til en cremet masse, som kan spises som tilbehør til kød, kommes på ristet groft brød eller scoopes op med pitabrød.

Har du brug for lidt variationer for at komme op på 1000 tilberedninger kan du, som her, lave en variant med valnødder og jeg forestiller mig at pinjekerner også vil være ret godt at drysse over.


Mangler du stadig et par opskrifter for at nå de 1000, kan du prøver den populære aubergine dip baba ganoush, ratatouille med babyauberginer eller Thomas Kellers ratatouille/confit bayaldi fra filmen "Ratatouille".

 
Libanesisk aubergine salat: salatat al raheb

2 auberginer (ca. 5-600g)
4-5 (60g) cherrytomater i fine tern    
1 tsk. friskpresset citronsaft
   
1 tsk. olivenolie
Hakket persille
Salt
 
1. Prik auberginerne med en gaffel og bag dem i ovnen ved 225 grader i ca. 45 min.
2. Køl af, skrab kødet ud og hak det groft.
3. Bland med hakket persille, olivenolie og citronsaft. Smag til med salt og server ved stuetemperatur.
4. Prøv evt. at toppe med ristede valnødder eller pinjekerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...