torsdag den 21. marts 2013

Tilbehør til påskens lammekølle

Fenikkelsalat med mynte, valnødder og granatæble

Når jeg kigger tilbage på nogle af mine tidligere indlæg kan ikke undgå at lægge mærke til at nogle indlæg er mest populære på bestemte tidspunkter af året. Og det er vel egentlig naturligt nok at opskrifter med jordbær er mest populære om sommeren.

På den anden side bliver vores madvaner også dikteret af religion og traditioner – sæson eller ej - hvilket det aktuelle ”påskelam” er et godt eksempel på. Lam bliver født tidligt på foråret dvs. april og er slagteklare engang i efteråret, hvilket vel er en grundende til at vi får (frossen) lam fra den anden side af jordkloden.
Spinat med pinjekerner og libanesisk auberginesalat
Til gengæld er jeg Dem svar skyldig, kære læser, i om de ferske og i nogle tilfælde danske lam, har været på frost eller hvordan det kan gå til at De kan erhverve Dem fersk lam til påsken.

Men en ting ved jeg. Og det er at jeg ikke tids nok til påske kan nå at udgive en opskrift på lam, hvor efterspørgslen – gætter jeg på – er størst. Men måske er lammekøllen allerede bestilt og måske tænker du blot på at helstege den i ovnen fyldt med hvidløg og urter som persille, rosmarin og timian.
Tzaziki
 
Har du derimod ikke tænkt videre over hvad du kunne tænke dig at indtage til lammet tillader jeg mig at give dig fire forslag fra arkiverne, som passer godt til påskelammet.

Tzaziki og lam er som skabt til hinanden og det tager ikke mange minutter at smække den sammen.

Fennikel med granatæble, mynte og valnødder er en flot salat at servere til lam og samtidig udnytter du på optimal vis det korte tidsrum på året, hvor granatæble og fennikel kan fås på samme tid af året.
Tzaziki og fennikel salat med mynte, valnødder og granatæble

Libanesisk aubergine salat med tomat, hvidløg og persille, passer ikke alene rigtig godt til højtidens lam, men det smukke er at du kan udnytte ovnen til at tilberede auberginen mens lammet steger. Og heller ikke denne ret tager mange minutter at tilberede.

 
Og endelig kan jeg foreslå Dem en spansk ret af spinat tilberedt med rosiner og pinjekerner, som du finder opskriften på her. En ret med tydelig inspiration fra det mauriske/arabiske køkken. Nu var maurerne nok ikke dem der flittigst holdt påske, men det, Kære læser, skal ikke forhindre Dem fra at bruge retten som tilbehør til Deres påskelam.

Spansk spinat med kikærter

Og har du brug for lidt sødt at slutte af med kan du forsøge dig med disse brownies af Morten Heiberg.
 
Morten Heibergs brownies
God påske!
 

2 kommentarer:

  1. Tak for et rigtig godt indlæg! Jeg vil glæde mig til at prøve nogle af dine tilbehør. Hilsen T

    SvarSlet
  2. Hej Tina
    Tak for din kommentar. Håber tilbehøret falder i din smag!

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...