søndag den 13. maj 2012

Romersk oksegryde med orzo samt sølvbede med kikærter

Romersk oksegryde med orzo


Utaliensk flag
Det er ingen hemmelighed at madglade italienere har meget stærke meninger om mad. Så stærke, at alle der ikke lige gør tingene på samme måde som en selv, åbenlyst og uden større omsvøb tildeles etiketten ”madbarbarer”. Omvendt kan de værste synder tilgives (som fx at holde med den forkerte fodboldklub), hvis blot man er ”una buona forchetta”, ”en god gaffel”, dvs. en der kan lide at spise og har forstand på det. Måske er det sjove i virkeligheden at det er tilladt – ikke mindst i det offentlige rum – at kalde sine madkulturelle opponenter de værste ting, for hvad der i øvrigt virker som mindre forseelser.

Sådan er det dog ikke i Forchette d’oro, ”Guldgaflerne”, en hemmelig madklub i Rom. Trods deres stærke meninger om mad, vin og madkultur, har de bevidst valgt ikke at blande sig i den offentlige debat. Indadtil, kan det meste diskuteres og bliver det, i bogen Den hemmelige italienske madklub ’Guldgaflerne’ af Anders og Hanne Birgitte Grøndahl. Fx om der skal hvidløg eller ej i en romersk ragú. Den manglende kommunikation udadtil bunder i at madklubben ønsker hellige sig de sande værdier som mad og vin. Og det gør de så: maden er rustik italiensk og hylder enkelheden i det italienske køkken.


Og det valgte jeg så også at gøre med et prægtigt stykke oksebov, som blev tilberedt på romersk manér efter guldgaflernes foreskrift i ovennævnte kogebog. Tilbehøret – og her forlod jeg mig på egne evner – blev til Orzo, som er pasta formet som ris, samt sølvbeder. For mig er sølvbeder indbegrebet af den italienske grøntsag, fordi jeg ofte har fået på romerske restauranter. Jeg har tidligere postet opskriften på sølvbeder i tomat og denne er identisk hermed, blot kombineret med ca. 200g kikærter, som giver en dejlig nærende ret.

Romersk oksegryde

Olivenolie
2 små grofthakkede rødløg
3 fed grofthakkede hvidløg
800 g oksebov i rustikke tern
3 dl. rødvin af god kvalitet
50g pancetta

1½ dåse hele, flåede tomater
1½ dl. kraftig bouillon
1 spsk. koncentreret tomatpuré
2 laurbærblade
3 cm tørret peperoncino (chili-peber)
lidt hakket frisk persille

1. Brun kødet i olivenolie og tag det op.
2. Svits pancetta i gryden og kom derefter løg og hvidløg ved.
3. Kom vinen ved og lad det koge lidt in.
4. Kom resten af ingredienser ved samt lidt salt og lad det simre i 1½ time. Smag til med salt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...