fredag den 24. maj 2013

Libanesisk Fattoush


Jeg arbejdede en gang et sted hvor personalekantinen havde den politik at "undersalte" maden (onde tunge mente at der ikke var salt i overhovedet). Argumenterne mod at bruge for meget salt er sikkert mange og nogle er måske endda gode. Ingen var nu synderligt glade for maden, men så igen, ingen var alt for utilfredse. Og det stod en frit for at give maden et skud med saltbøssen, som troligt stod på spisebordene og som medarbejderne, så vidt jeg kunne se, flittigt benyttede sig af.

En anden "feature" af kantinens madlavning var at "krydre" de fleste serveringer med iceberg salat (medarbejderne skulle jo have deres daglige 600g grønt!). Ingen var vilde med det, men igen eftersom det er svært rigtigt at hade noget så ordinært som iceberg, var der heller ingen der var alt for kede af det.

Der er mange måder at spice en kedelig iceberg salat op på, men det, kære læser, må blive en anden god gang. Til gengæld er fattoush en alt andet end kedelig måde at få brugt, icebergens vistnok nære slægtning, romaine salat.

Romaine og små agurker

Fattoush er en arabisk/libanesisk salat, med mynte, persille, tomat, peberfrugt, rødløg  ristet pitabrød og romaine salat. Hele herligheden krydres med friskpresset citronsaft og olivenolie og sluttes af med et generøst drys sumak, et syrligt krydderi typisk i det mellemøstlige køkken.

Sumak

Romaine salaten selv er en elegant udseende salat med lange slanke grønne blade og en mild, krydret og let sødlig smag. Til gengæld er det ikke en iceberg og de der ikke kan lide den vil med garanti hade den: i hvert fald vil de ikke stille sig indifferente. Men for mig, kære læser, kan jeg betro Dem at skulle personalekantinen vælge at "krydre" deres serveringer med salat, skulle det i det mindste være romaine.
 


Fattoush
6-8 blade romaine salat, fintskåret      
1 orientalsk agurk
5-6 cherry tomater, i tern
1/4 rødløg i fine tern
1 rød peberfrugt i fine tern
Salt

6 stilke bredbladet persille, finthakket
3 stilke mynte, bladene finthakket
½ tsk. sumak
½ pita eller fladpita i tern
2 spsk. olivenolie
2 tsk. friskpresset citronsaft



1. Rist pitabrød i halvdelen af olivenolien ved middel varme, til stykkerne er gyldne og sprøde.
2. Imens blandes de øvrige ingredienser sammen og ristet pita fordeles hen over salaten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...