mandag den 19. september 2011

Marokkanske kødboller, couscous og hvidløgsmarinerede bønner med mandler og mynte


De fleste elsker kødboller og med god grund. Det er noget af det bedste comfort food, som ofte kommer i en dyb rig sovs. Sådan er det også med disse marokkanske glorværdigheder, som passer fortrinligt til når det bliver efterår og vinter udenfor. Det er jeg ikke den første til at opdage. På linket her kan du se den engelske kok Rick Stein lave en herlig og enkel version i en tagine.

Man skal ikke lade sig friste til at "dampe" sin couscous, dvs. hælde kogende vand over og lade dem trække, som mange gør. Det kan muligvis gå, hvis grynene skal bruges til en salat. Men ikke til en ret som denne. Marokkanere ville dog lige så vel spise (anis)brød til disse kødboller. Anyways, laver du din couscous i en couscousiere - som enhver god marokkansk husmor ville gøre det - bliver du belønnet med en couscous så silkeblød og lækker at englene synger.

For at lave autentisk couscous skal du altså bruge en couscousiere, eller en dampgryde. En couscousiere består af en gryde, hvorpå man placerer en anden gryde, der er perforeret i bunden. I den nederste gryde har man så bouillon og i den øverste couscous grynene. I denne video kan du se hvordan man laver couscous i en couscousiere. En couscousiere kan bl.a. fås hos halalslagtere.

Og hvad spiser man så til en ret som denne? De marokkanere jeg kender, spiser ofte denne ret med en salat af fintskåren tomat, agurk, løg og peberfrugt med olie/eddike dressing samt hvidløgsmarinerede bønner med mynte, mandler og citronskal, som du får opskriften på længere nede.


Marokkanske kødboller

Kødboller:


4-500g hakket oksekød      
Stor håndfuld hakket bredbladet persille
1 tsk. salt
1 æg

1 tsk. sød paprka
1 tsk. stødt koriander
3/4 tsk. stødt spidskommen
2 spsk. vand

Sovsen:

Olivenolie
1 løg i skiver
2 fed hvidløg i tynde skiver
1½ tsk. paprika
1 tsk. koriander
1 tsk. spidskommen         

1/4 tsk. stødt ingefær (eller lidt fintskåret frisk ingefær)
1/4 tsk. stødt gurkemeje.
1 stang kanel el ½ tsk. stødt kanel (kan udelades)
½ l bouillon (kalv el. okse)
1 dåse hakkede tomater (400g)
Salt

1. Alle ingredienser til kødboller blandes sammen og trækker en halv times tid eller længere.
2. Imens laver du sovsen: Varm en gavmild sjat olie varmes op ved medium varme og svits løg i nogle minutter. Bruger du frisk ingefær svitses dette med.
3. Skru ned til laveste varme og steg hvidløg i 1 minut. Kom alle de tørrede krydderier ved og og svits med i 1 minut.
4. Tilføj tomater og bouillon, bring det op at koge og lad det simre ½ times tid.
5. Form kødboller og lad dem simre i sovsen i 20-30 minutter. Server med masser af frisk koriander og couscous.

Bønner laves som følger:

1. 500g grønne bønner dampes med lidt salt til al dente og afdryppes (evt. i mikroovn).
2. 2 fed hvidløg presses ned i 2 spsk. olivenolie og 2 spsk. eddike. Kom bønnerne i når de er dryppet af og lad dem marinere i blandingen. Smag til med salt.
3. En håndfuld mandler ristes ved medium varme i 3 min. - ryst panden fra tid til anden.
4. Inden servering rives citronskal af ½ citron i, hakket myntes drysses over og mandler sprinkles over.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...