Etiopien er måske bedre kendt for hungersnød end for gastronomi. Ikke desto mindre byder landet på virkelig lækre retter. Og kan du lide smagfuld og krydret simre mad, vil du sikkert kunne lide etiopisk mad. Typiske etiopiske retter er langtidssimret kød, grøntsager og bælgfrugter, gavmildt krydret med berbere (krydderblanding) og smør.
En håndfuld eller flere af disse retter serveres så på et unikt smagende fladt, blødt, Injera, som er syrnet i tre dage før det bages på en pande. Brødet bruges så som redskab til at scoope de forskellige retter op med. Har du ikke lige mulighed for at lave kan retterne nydes med fx arabiske fladbrød, som dog smager meget anderledes.
Opskriften her kommer i tre dele og i dag får du opskriften på kyllingeretten, doro wot. Efterfølgende, hvis arbejdet tillader, uploader opskriften på røde linser (Mesir wot, til højre) og dernæst den på kikærter (Shiro wot, til venstre).
20 gram smør eller olie 2 løg i skiver 2 fed hvidløg i tynde skiver 1 spsk. sød paprika 1 tsk. stødt ingefær 2 tsk. koriander 1 tsk. spidskommen ½ tsk. bukkehorn |
½ tsk. stødt sort peber ¼ tsk. stødt kardemomme ¼ tsk. allehånde Lidt revet muskatnød 800-1000g kylling underlår 1 dåse tomatpure 5 dl. rødvin, vand eller bouillon |
1. Smelt smør ved svag og svits løg heri i 5-7 min.
2. Tilsæt hvidløg og lad det svitse med i 1 minutter
3. Tilføj alle krydderier og lad dem svitse med (tilføj om nødvendigt mere smør)
4. Kom kylling på og vend det godt rundt så det er dækket af krydderier.
5. Tilføj tomat pure og vand, vin el. bouillon og lad det simre ved svag varme til kyllingen er færdig. Smag til med salt. Er væden kogt for meget væk (eller er for spicy) kan du evt. tilføje mere vand.
Du kan også lave retten med fx stykker af kyllingebryst i stedet for underlår. Jeg synes en pico de gallo passer godt til den version.
Doro wot ser lækkert ud.
SvarSletpik
SvarSletsutter
SvarSletTal Pænt
Slet